Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Ik moet jullie wat bekennen: ik heb de lente in m’n bol. En niet zo’n klein beetje ook. Zodra de zon begint te schijnen, dans ik door het huis en weet ik niet hoe snel ik naar buiten moet vliegen met een camera om m’n nek. Zo ook afgelopen vrijdag. Ik werd vroeg wakker van de zonnestralen, die mijn kamer binnen schenen. Na het lezen van mijn favoriete blogs en het eten van een heerlijk ontbijtje vertrok ik naar buiten voor een sessie bloesem fotograferen.

Deze had ik namelijk al dagen op het oog. Alleen zorgde het regenachtige weer niet voor de meest ideale omstandigheden om met camera en al naar buiten te vertrekken. Toen de zon weer scheen, wist ik dan ook niet hoe snel ik daar gebruik van moest maken. Bloesem met wat zonlicht is toch wat fotogenieker dan bloesem die naar beneden hangt door de vele regenbuien.

Vandaag is het tijd voor een fotografiepostje waarin ik je laat zien hoe ik bloesem fotografeer!

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

De juiste instellingen

Ik gebruik vrijwel altijd mijn 50mm lens, zo ook deze keer. Het fijne aan deze lens is dat je een diafragma tot 1.8 kunt gebruiken. Ter illustratie: bij een kitlens is dit vaak rond de 5.6. Een laag diafragmagetal (= een grote diafragma-opening) zorgt voor een wazige achtergrond. Ideaal voor het fotograferen van bloesem dus! Een macrolens is trouwens ook een leuke lens om bloesem mee te fotograferen, daarmee kun je de kleine details laten zien.

Maar: voor het bloesem fotograferen heb je niet per se een andere lens nodig. Vorig jaar had ik de 50mm nog niet in m’n bezit en maakte ik toch prachtige bloesemfoto’s met mijn kitlens. (klik hier en hier voor die foto’s op mijn Instagram) Dat kan dus ook prima!

Aangezien er meer dan genoeg licht was, zette ik mijn ISO op 100. Mijn sluitertijd varieerde van 1/250 tot 1/500 en mijn diafragma van f/2.5 tot f/3.2. Snap je hier nu helemaal niks van? Geen paniek! In de fotografieserie van José wordt de belichtingsdriehoek uitgelegd.

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Experimenteer

Ik maak mijn foto’s altijd vanuit zoveel mogelijk verschillende hoeken, zo ook bij het fotograferen van bloesem. Experimenteren is in fotografie echt belangrijk. Wees niet bang om een verkeerde keuze te maken, die is er namelijk niet. Natuurlijk zijn er wel bepaalde regels (zoals: fotografeer niet met tegenlicht), maar deze regels zijn er ook om te breken. (disclaimer: doe dit pas wanneer je je camera echt kent en begrijpt) Probeer dus juist wél deze zonnestralen vast te leggen. Bekende fotografen zijn niet zo goed geworden, omdat ze het standaard paadje volgden, maar juist, omdat ze datgene doen wat eigenlijk niet hoort of ‘mag’.

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Wees niet te snel tevreden

Als ik na mijn eerste foto (die best prima was) naar huis was gegaan, daar mijn foto had bewerkt, ‘m op Instagram had gepost en weer op de bank was geploft, had ik niet de foto’s gehad, die ik nu wel gemaakt heb. Zonde! Wees dus niet te snel tevreden over je eigen foto’s, want de mooiste foto’s maak je vaak pas op het moment wanneer je er eigenlijk mee wilt stoppen. Tenminste, dat heb ik al meerdere keren ervaren. Daarnaast kan er altijd wel iets beter aan een foto, probeer ‘m dus nóg mooier te maken dan ‘ie al is.

Wacht niet te lang

Bloesem is een gevalletje één keer per jaar. Stel je sessie bloesem fotograferen dus niet uit! Voor je het weet, heeft de bloesem plaatsgemaakt voor groene blaadjes en moet je weer een heel jaar wachten tot je opnieuw een poging kan wagen. Gelukkig is het nu nog vroeg in het seizoen en gaan andere bomen, die nu nog dood lijken, straks ook weer bloeien.

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Geniet!

Als ik fotografeer ben ik geneigd om alleen maar door mijn lens te kijken en alles te doen voor de foto. Niks mis mee, maar een beetje genieten kan geen kwaad. Het is jammer als je thuis achter je laptop pas doorhebt hoe mooi de omgeving was, waarin je hebt gefotografeerd. Zeker met het fotograferen van bloesem vind ik het heerlijk om te genieten van de lente die weer komt na een lange winter *vreugdedansje*. Heerlijk is het dan om je camera even te laten rusten en te genieten van al de mooie (in dit geval) roze blaadjes om je heen.

Bewerk je foto’s

Ik raad je aan om je foto’s altijd nog even te bewerken. Zelf gebruik ik daar Adobe Photoshop en Lightroom voor. Dit zijn best dure programma’s, dus ik kan me voorstellen dat je deze niet standaard op je computer hebt staan. Ik vind VSCO dan een aardig alternatief. In deze app kun je de belichting en dergelijke van je foto nog wat aanpassen en ‘m vervolgens nog een filter geven. Dit hoeft niet meteen een heel extreem filter te zijn, je kunt namelijk exact instellen hoeveel van dat filter je over je foto wilt.

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Juist bij bloesem wil je de kleur graag goed over laten komen in een foto, maar een zwart-witfoto kan ook erg mooi zijn. Bij het bewerken is het dus weer een kwestie van experimenteren. Ook kan het zijn dat je foto in principe gelukt is, maar dat één klein storend element de aandacht van het onderwerp afhaalt. Dit is makkelijk op te lossen door je foto bij te snijden. Wanneer je fotografeert op hoge kwaliteit is er dan echt nog geen pixel te zien.

Bloesem fotograferen: zo doe ik dat

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om ook naar buiten te gaan met je camera (of telefoon) om de bloesem te fotograferen. Grijp je kans wanneer het zonnetje zich even laat zien en kom helemaal in de lentemood!

Ben jij ook zo dol op bloesem fotograferen?

27 reacties

 1. Jeetje, wat een schitterende foto’s zeg! Ik merk dat ik na het lezen van je blog met handige tips nog maar nauwelijks op mijn stoel kan blijven zitten… Ik móet er nu op uit om zelf ook bloesem te fotograferen 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Wat leuk om te horen, dankjewel! Ik word ook zo enthousiast van bloesem, haha. 🙂

 2. Wauuuuw wauw wauw! Ik vind je foto’s serieus prach-tig. Heel mooi en knap gedaan joh! Heb ze nu al een paar keer opnieuw bekeken hihi. Een 50mm lens is zó fijn. Ik zou er ook ooit nog eentje willen. 😀

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel lieve Sandra! En de 50mm is écht een aanrader, als je ‘m eenmaal hebt, wil je niet meer anders. 🙂

 3. Nu krijg ik dus echt zin in de lente! Deze foto’s zijn allemaal ook zo mooi.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Roos! 🙂

 4. Wauw prachtig, nu het zonnetje weer schijnt en het lente is, is fotograferen in de natuur echt een feestje.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! En dat omschrijf je precies goed, op het moment dat ik dit fotografeerde was het écht een feestje. 🙂

 5. Ahh jaa, heerlijk om bloesem te fotograferen. Een bonusje is dat bloesem betekent lenteee en daar heb ik zó veel behoefte aan!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Jaaa, ik kan ook niet wachten tot het echt lente is!

 6. Mooie resultaten en ook mooi bewerkt! Zelf heb ik eigenlijk nog niet veel bloesems gespot maar dat zal waarschijnlijk komen door het grijze weer de laatste tijd. :/

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel lieve Klaartje! Ik had ook geluk dat ik ze toevallig spotte, haha. Maar binnenkort zal er wel veel meer gaan bloeien! 🙂

 7. Leuk artikeltje, je foto’s zijn zo mooi! Ik kijk echt uit naar de lente ♥

 8. Hier is ’t nog even wachten om bloesems te gaan fotograferen. De tuin staat immers nog op wintermodus 😉 Maar ik kan in ieder geval al niet meer wachten op de lente. Laat ze maar komen!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Nog even geduld en dan staat alles in bloei. Ik heb ook zoveel zin in de lente!

 9. Woooow! Ik zou wel een fotografie lesje van je willen hebben want ik vind je foto’s zo mooi. Ik ga binnenkort ook maar eens bloesems spotten.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Awh, wat is dit een lieve reactie Claire! <3 Ik zou je met alle liefde een fotografie lesje geven hoor, hartstikke gezellig. 🙂 En jaa, ik zou zeker eens op bloesemjacht gaan!

 10. Een erg handig artikel zeg!
  Ik wil zelf binnenkort graag een 50mm lens aanschaffen maar wacht dat nog even mee (want ja, student en zo)
  Vind het vaak ook fijn bij bloesem of andere interessante planten mijn 18-200mm lens te gebruiken. Krijg je ook een erg mooi scherpte-diepte effect mee. Alhoewel ik stiekem ook niet kan wachten een 50mm lens te gaan gebruiken.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Haha, ik snap je hoor. Gelukkig is de 50mm lens niet extreem duur. Klopt, met een andere lens kun je ook een prachtig scherpte-diepte effect mee. En het voordeel van je 18-200mm lens is dat je kan zoomen, dat kan met de 50mm niet. Alhoewel je daar wel creatief van wordt door te zoomen met je voeten. 🙂

 11. Echt prachtige foto’s!

 12. Wat een leuk artikel! Ik kan ook echt niet wachten op de lente. Lekker buiten zijn samen met je camera. Hele mooie foto’s!

 13. Mooie foto’s heb je gemaakt! Ik ben ook erg blij dat eindelijk het zonnetje weer een beetje gaat schijnen.

 14. Oehhh wat zijn ze mooi!! Krijg ook helemaal de lente in m’n bol haha<3

 15. Wat een prachtige foto’s zeg!

 16. Wat een prachtige foto’s zeg! En goede tips 🙂 ik heb hier nog geen bloesem gespot dus dat wordt zoeken binnenkort zodat ik met de tips aan de slag kan!

 17. Waauw, nu krijg ik echt zin in de lente! Prachtige foto’s! En je geef echt zeer goede tips!

Geef een reactie