Waarom ik bloggen niet altijd even leuk vind

Dat het blogleven niet altijd over rozen gaat, zullen mijn blogcollega’s vast en zeker erkennen. Je hebt niet altijd ideeën, zit weleens gefrustreerd achter je laptop en hebt soms gewoon een keertje geen zin (ja dat zei ik, ben ik nu een slechte blogger?). De laatste tijd zijn er een aantal dingen die bloggen voor mij wat minder leuk maken. Ik ben absoluut niet van de zeurartikelen (en ook met deze blog is dat niet mijn intentie), maar ik wil wel een aantal dingen kwijt.

Want zoals ik net al schreef, heb ik soms gewoon even geen zin om te bloggen. Ik wil niet elke avond laat nog artikelen schrijven voor de dag erna. Ik heb niet de behoefte om constant druk te ervaren. Toch ervaar ik die druk de laatste tijd wel. En dat komt simpelweg door mezelf.

‘Als er weinig mensen reageren, vinden ze er vast niks aan.’ Of: ‘Zij post bijna elke dag en mij lukt dat niet. Mensen zullen mijn blog daardoor wel minder leuk vinden.’ Zomaar een aantal gedachten die in mijn hoofd zitten. Of er iets van klopt? Nee. Het grootste deel praat ik mezelf gewoon aan. Zelf heb ik ook niet altijd tijd om op andere blogs te reageren. En hoeveel dagelijkse bloggers zijn er nog? Volgens mij gaat iedereen tegenwoordig liever voor kwaliteit dan kwantiteit (sidenote: dat kan natuurlijk ook als je dagelijks blogt, want ik volg bloggers die elke dag een artikel van kwaliteit leveren. Maar over het algemeen posten de meeste bloggers die ik volg niet elke dag).

Perfectionisme en originaliteit

Daarnaast ben ik een behoorlijke perfectionist, iets wat me in het bloggen behoorlijk belemmert. Ik kan geen blog online zetten waarin ik de foto’s niet mooi vind of waarin zinnen niet lekker lopen. Deels is dit natuurlijk heel fijn en helpt dit me om ‘kwaliteit’ te leveren. Aan de andere kant is het eeuwige streven naar perfectie ook niet goed. Sommige dingen kunnen simpelweg niet perfect. Wat is perfectie eigenlijk? Ik vergeet vaak dat bloggen eigenlijk een leerproces is. Elke blogger heeft zijn/haar schrijfstijl moeten ontdekken, elke blogger maakt fouten en geen enkele blog is vanaf het begin ‘perfect’.

Ook originaliteit is hier best een dingetje. Soms heb ik een idee voor een artikel, maar schrijf ik het toch niet, omdat er al zoveel over geschreven is (terwijl mijn blog hoogstwaarschijnlijk een hele andere insteek heeft). Soms zou ik wel een blog met een niche willen hebben. Ik ben nu een van de vele lifestylebloggers in Nederland en wat heeft mijn blog eigenlijk meer te bieden ten opzichte van die andere blogs? Dat is iets wat ik de komende tijd moet gaan ontdekken.

Samenwerkingen met bedrijven

Na de eerste samenwerking met een bedrijf (zo’n anderhalf jaar geleden), was ik onwijs trots. Mijn kleine blogje kreeg iets opgestuurd om te reviewen, hoe vet was dat? Nu sta ik er iets sceptischer tegenover. Ik krijg namelijk echt vaak genoeg leuke mails van bedrijven, maar dit gaat meestal na wat mails heen en weer toch niet door. Door twee simpele dingetjes: ik vermeld altijd wanneer ik iets opgestuurd heb gekregen/iets gesponsord is én ik gebruik alleen no-followlinks.

Kijk, ik snap dat het voor een bedrijf aantrekkelijk moet zijn om te ‘adverteren’ op mijn blog. Maar ik wil gewoon niet op een oneerlijke manier te werk gaan. Ik wil hoe dan ook mijn kleine beetje invloed niet op een verkeerde manier gebruiken. Eerlijkheid is een waarde die ik op heel mijn leven probeer toe te passen en dus ook op mijn blog.

Toch kan ik het wel begrijpen wanneer andere bloggers wél akkoord gaan met zo’n samenwerking. Wanneer je deels rond moet komen van je blog vind ik dat heel begrijpelijk. Ik kan als student af en toe ook best een extra zakcentje gebruiken. Wel ben ik van mening dat als we als bloggers allemaal op één lijn zouden zitten, bedrijven wel akkoord moeten gaan met onze voorwaarden. Maar als ik het realistisch bekijk, zie ik ook wel dat dat héél lastig zou worden.

Desalniettemin zijn er genoeg samenwerkingen die ik heb gehad met mijn blog waar ik heel positief op terug kijk. Neem nou de review van mijn leuke laptophoes. Deze is van een tof merk en gebruik ik nog elke dag met heel veel plezier. En aanstaande zaterdag ben ik uitgenodigd voor mijn allereerste blogevent. Niet alles omtrent bedrijven is dus negatief: gelukkig zijn er nog leuke merken die het bloggen wél begrijpen.

Conclusie

Ik hoop dat dit niet als een klaagverhaal overkomt. Dat is namelijk totaal niet mijn bedoeling. Ik ben blij dat ik dit even kan delen, zodat jullie ook weten wat er bij mij speelt en waardoor er af en toe iets minder schrijfsels online kwamen.

Moraal van dit verhaal? Ik vind bloggen niet altijd even leuk, deels door de druk die ik mezelf opleg. Toch zou ik het voor geen goud willen missen! Ik ben dankbaar voor alle kansen die ik door het bloggen al gekregen heb. Ik vind het geweldig dat jullie (ja, jij daar!) mijn blog lezen en oprechte reacties achterlaten. Zonder blog zou mijn leven er heel anders uitzien.

 Waarom lees jij mijn blog? En medebloggers, zit er iets herkenbaars in mijn verhaal?

26 reacties

 1. Ik vind eerlijk gezegd dat je helemaal gelijk hebt! En die onzekerheid herken ik zelf ook heel erg.
  En wat betreft samenwerkingen, bij mij gaat het inderdaad ook wel eens niet door omdat ik alleen no-follow links gebruik en het altijd vermeld. Soms is het vervelend, maar mijn tijd komt nog wel, denk ik dan maar. Want er zijn nog steeds een hoop bedrijven die wel samen willen werken 😀

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Haha, precies. Later balen ze dat ze geen samenwerking met je zijn aangegaan. Mooie insteek!

 2. ik ben het wel met je eens ja. alleen bij samenwerkingen zou ikzelf ook wel wat kritischer mogen zijn tbh. maar toch probeer ik altijd alles op m’n eigen manier te doen en dan komt het meestal wel goed met de blogposts! 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Wat betreft samenwerkingen snap ik je wel hoor. Ik denk soms ook: wat een gedoe allemaal. Maar ja, dan houd ik me toch liever aan de regels. 🙂

 3. Ik herken je struggles heel erg goed. Ik vergelijk me ook veel te vaak met andere bloggers… Bijvoorbeeld omdat ik maar eens per week iets plaats en niet veel reacties en bezoekers krijg. Dan denk ik direct dat ik minder goed ben, maar vergeet om mezelf eerst even keer drie te doen aangezien ik maar eens en de blogger waarmee ik me vergelijk drie keer in de week blogt…

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Aah wat vervelend dat je het zo ervaart! Tegelijkertijd wel superherkenbaar. Zo stom is dat vergelijken he, ik ben er ook pro in. Wat mij altijd helpt, is relativeren. Hoe dan ook, ik hoop dat je er niet teveel ‘last’ van hebt. Je blog is namelijk hartstikke leuk en daar mag je best heel trots op zijn!

   1. Haha awh dankjewel 🙂 Super lief! Jij mag ook zeker echt trots zijn!!! <3

 4. Ah herken in wel hoor! Ik struggle atm ook een beetje hoe vaak ik de tijd heb om te bloggen en met alles rond een ‘niche’ enzo, want tja die heb ik dus niet… (en dan heb ik soms het idee dat het allemaal maar een bij elkaar geraapt rommeltje is)

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Aah, terwijl ik jouw blog juist fantastisch vind (je wallpapers pronken op de achtergrond van m’n laptopje). Dus als het een bij elkaar geraapt rommeltje zou zijn (wat ik totaaaal niet vind), is het een megaleuk creatief rommeltje. <3

 5. Hoe leuk is dat, dat je naar een blogevent mag?! Ik ben nog nooit naar zoiets geweest. En trouwens, over die reacties: ik krijg de laatste tijd wel redelijk veel reacties op m’n artikel. Totdat ik een (voor mijn gevoel) leuk persoonlijk artikel schreef, waar ik echt 0 reacties op had. En dat terwijl ik maandelijks zo’n artikel schrijf. Maarja, misschien komt het ook doordat het een nogal lang artikel was 😛

  En trouwens: ik zette vandaag een deel 2 online van mijn artikel over hoe je inspiratie vindt om over te bloggen. In totaal heb ik al 13 tips op m’n blog staan. Misschien heb je er wat aan? Ik gebruik m’n eigen tips ook altijd, haha!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Hihi, toen ik daar mail over kreeg, moest ik mezelf ook even knijpen. Tof dat je de laatste tijd veel reacties krijgt. Leuk is dat hè! Balen dat er dan op dat artikel dan geen enkele reactie kwam. Waarschijnlijk waren veel mensen gewoon te druk om te reageren. En bloglezers zijn altijd een beetje egoïstisch (zoals iedereen), op een artikel waar ze zelf wat aan hebben, reageren ze eerder. Nu zeg ik niet dat je geen persoonlijke updates meer moet schrijven (absoluut niet, leuk juist) maar het zou daardoor kunnen komen. Zelf probeer ik daarom voor afwisseling te zorgen in m’n artikelen, van wat persoonlijker naar algemeen zeg maar. Ik ga je artikel met tips zo even lezen trouwens. Ben benieuwd!

   1. Vandaar dat ik ook maar eens per maand een persoonlijke update online zet 🙂 Ik probeer er wel altijd voor te zorgen dat het artikel niet saai wordt. En inderdaad, algemene artikelen waar iedereen tips uit kan halen, die doen het goed! Maar als er iets is over wat ik heb meegemaakt, dan zet ik dat ook vaak om in een algemeen artikel. Mijn artikel over The Law of Attraction is daar een voorbeeld van! 🙂

 6. Het duurde lang sinds ik mijn blog startte eer ik reacties kreeg. Ik heb de moed toen ook vaak laten hangen, maar deed het gelukkig niet (dankzij mijn bff die ook blogt). Nu mag ik niet klagen qua reacties, maar gebeurt ’t wel nog eens dat ik op een schrijfsel totaal geen reactie ontvang. Dan gaat mijn gedachtengang terug aan het werk en begin ik te denken dat ik niet goed genoeg geschreven heb etc. De eeuwige doemdenker in mij 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Bij mij duurde het ook best een poosje voor ik reacties kreeg hoor. Maar dat is al meer dan twee jaar geleden. 😉 Ik twijfel dus ook zo snel aan mezelf als ik geen/weinig reacties krijg, terwijl ik zelf ook niet altijd tijd heb om een reactie achter te laten. Dus dat probeer ik op die manier te relativeren, anders kom je ook in zo’n negatieve spiraal terecht. 🙂

 7. Waarom ik je blog lees? Omdat je superleuk schrijft, prachtige foto’s maakt en leuke/interessante onderwerpen aankaart! 🙂 Ik herken wel voor een groot deel wat je zegt in dit artikel. Ik vind het ook soms frustrerend als de zoveelste samenwerking niet doorgaat vanwege de vraag om do-follow links of omdat ik het er niet bij mag vermelden. Maar zo fijn dat je naar het event gaat binnenkort en dat ik je daar zie 🙂 Ik weet (zonder je druk op te leggen!) zeker dat je daar een topartikel over zult schrijven 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Awh wat lief! Ja ik vind dat ook nogal een frustratie. Soms zie ik al een hele invulling van een samenwerking voor me en dan gaat het toch niet door. Maar ach, er zijn inderdaad nog genoeg leuke dingen. Zin in het event van morgen!

 8. Heel herkenbaar Klaske! Soms heb ik ook even geen zin in bloggen of denk ik dat alles al is gedaan. Maar al zou dat zo zijn, jij als schrijver biedt altijd een andere insteek. En juist dat maakt een artikel zo leuk! Samenwerkingen zijn tricky en lijken vaak leuk maar ze kunnen ook vies tegenvallen. Zo moet je echt voor jezelf waken ivm prijs of regels die zij eraan stellen. Belangrijk is dat jij tevreden bent over je blog. Enne perfect bestaat niet he 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Aah, zo waar wat je zegt! Ja samenwerkingen kunnen heel erg tegenvallen, daar weet ik alles van. Gelukkig is dat ook niet mijn motivatie voor het bloggen. En ja, ik weet wel dat perfect niet bestaat en zeg het ook heel vaak tegen anderen, maar tegen mezelf… 😉 Dankjewel!

 9. Ik ben 110% akkoord met de moraal van je verhaal. Deze week had ik bijvoorbeeld helemaal geen zin – omdat ik wéét dat ik gemiddeld vier uur aan een simpele blogpost zit; nog een perfectionist hierzo… – en is enkel mijn weekoverzicht online gekomen, maar dat moet gewoon kúnnen. Ik ben geen fulltime blogger: ik blog voor mezelf en hóéf helemaal niet te posten. Net als jij ben ik wel ontzettend dankbaar voor alle kansen die ik al gekregen heb en alle lieve collega-bloggers die ik leren kennen heb. ♡
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik pas voor het eerst je blog bezoek, maar ik ben je gelijk gaan volgen! 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Aah dankjewel! Ik herken het heel erg wat je schrijft. Soms vergeet ik even waarom ik blog en dat niks moet. Leuk dat je me gaat volgen! 🙂

 10. Nu blog ik nog niet zo lang, dus ik kan er nog niet heel veel over zeggen. Maar dat gevoel van druk op jezelf leggen herken ik wel. Ik werk fulltime en vind dat ik om de dag een artikel moet plaatsen. Daar gaat gewoon heel veel werk in zitten. Je doet het jezelf aan, maar toch. En dat over samenwerkingen lijkt me inderdaad ook frustrerend. Kreeg laatst voor het eerst inderdaad een mailtje en in dat eerste mailtje stond niets over het moeten toevoegen van do-follow links. Maar ik vermoedde toch een addertje onder het gras, en ja hoor dat was de enige eis. Tja, dan houdt het inderdaad op! En ‘zeuren’ op zijn tijd moet kunnen hoor ;-). ‘T is niet alleen maar rozengeur en maneschijn!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Precies wat je zegt: je doet het jezelf aan, maar toch. Knap zeg dat je naast een fulltime baan ook nog om de dag een artikel plaatst. Ik zou het niet kunnen, haha. Jammer is dat inderdaad met een samenwerking. Goed dat je nee hebt gezegd! Ik wist bij m’n allereerste samenwerking nog helemaal niet van het bestaan van no-follow linkjes af. Natuurlijk moet zeuren af en toe kunnen, maar ik probeer altijd wel een blog vol positiviteit te houden. Al is dit ook gewoon de realiteit, vandaar dat ik eens een keertje van me afschreef. 🙂

 11. De afgelopen had ik precies dit! Meestal laat ik het dan gewoon ook even los, forceren heeft dan echt geen zin. Ik vind het meestal frustrerend wanneer ik denk: eindelijk een leuk onderwerp bedacht, en dan zie je dat hij vorige week nog ergens anders gepubliceerd is. Maar af en toe krijg je er ook heel veel leuke dingen voor terug en dan weet je weer waarom je het doet .

  1. afgelopen weken* moest er natuurlijk staan!

 12. Hoi! Ik kom hier pas voor het eerst maar dit spreekt me als blogger natuurlijk wel aan 😉 het is wel herkenbaar hoor. Ik denk voor veel mensen. Bloggen is zo leuk dat ik er zo veel mee bezig wil zijn maar soms moeten er (of wil je) ook nog andere dingen en ja, alles tegelijk dat kan natuurlijk niet.
  Ik ga nog even rondkijken hier!
  Groetjes,
  Sofie

 13. Ik herken het helemaal. De tijd die ook in je blog zit is soms zo veel. En waar haal je de tijd / inspiratie vandaan. Fijn om herkenning te vinden.

Geef een reactie