Blogger vs. WordPress: waarom ik voor WordPress kies

Blogger vs. WordPress

Zoals je wellicht weet, ben ik afgelopen december overgestapt van Blogger naar WordPress. Sindsdien draait Messpiration op WordPress en daar heb ik absoluut geen spijt van. Achteraf gezien had ik die beslissing zelfs veel eerder moeten maken. Ik vind WordPress namelijk zoveel fijner! Vandaag vertel ik je dan ook mijn redenen om WordPress boven Blogger te verkiezen.

Disclaimer

Even voor de duidelijkheid: ik gebruik de WordPress.org versie (de betaalde versie, ik betaal voor mijn domeinnaam én hosting) en niet WordPress.com (dit is in principe hetzelfde als Blogger, namelijk: gratis, je hebt geen eigen domeinnaam en je hebt minder mogelijkheden).

Laat ik daarnaast nog vooropstellen dat het echt geen probleem is als jij Blogger gebruikt. Het gaat erom dat je blogt op een platform dat jij prettig vindt werken. Dit artikel is dus niet om de Bloggergebruikers onder ons te veroordelen. Sterker nog, ik denk dat je op Blogger prima kunt beginnen met bloggen zonder daarvoor geld uit te hoeven geven. Al kan ik je wel aanraden, mocht je willen beginnen met bloggen, toch voor WordPress te kiezen. Op de lange termijn kun je daar zoveel meer mee én het scheelt je het gedoe van het overstappen. Dat is namelijk wel weer een dingetje (lees: ik moet nog steeds foto’s importeren in mijn oude artikelen, echt een rotklus). Oké duidelijk? Mooi, dan kunnen we beginnen!

Professioneler

Allereerst vind ik websites die op WordPress draaien professioneler ogen. Bij een website (ook al heb je een eigen domeinnaam) die gemaakt is in Blogger zie je dit vrij snel. Persoonlijk ga ik dan toch liever voor een iets professionelere uitstraling. Wist je trouwens dat veel websites van bedrijven ook gewoon op WordPress draaien? Ik had daar geen idee van, totdat ik het dankzij mijn opleiding ontdekte. Voor veel bedrijven is WordPress de ideale manier om hun website professioneel te laten ogen én makkelijk aan te kunnen passen. Ik geef ze groot gelijk!

Meer mogelijkheden qua lay-out

WordPress heeft een walhalla aan gratis lay-outs (ja, dit is er ook eentje), die je makkelijk aan kunt passen als je iets snapt van HTML en CSS. Anders zijn er meer dan genoeg prachtige én betaalbare lay-outs, die ervoor zorgen dat je alles aan kunt passen in het thema zelf. Zo maak je in een handomdraai je eigen herkenbare blog. In Blogger is dit, zacht uitgedrukt, iets meer gepruts.

Blogger vs. WordPress

Plugins!

Een hele dikke yay voor plugins, want wat zijn die handig. Ik weet dat je niet teveel plugins moet gebruiken, omdat dit voor de laadtijd van je website niet optimaal is, maar er zijn er toch wel een aantal die ik niet meer kan missen. Zo is Yoast SEO mijn grote vriend en ben ik ook erg blij met de Instagram feed in m’n sidebar. Daarnaast heb ik nooit last van spam dankzij Akismet (én omdat er onder jullie weinig spammers zijn, gelukkig). Ik wil niet meer zonder!

Het commentsysteem

Een echt groot ding is het niet, maar ik vind het commentsysteem van Blogger irritant. Je moet heel goed opletten dat iemand, wanneer die op jouw naam klikt, door wordt verwezen naar je blog en niet naar bijvoorbeeld Google Plus. Dat is immers niet de plek waar jij nieuwe volgers wilt hebben. Het is me al vaak genoeg overkomen dat ik doorklikte naar een blog van iemand en die door Google Plus (of iets anders waar ik naar doorverwezen werd), niet goed kon vinden. Weg potentiële lezer! Hoe jammer is dat, wanneer je het makkelijk kunt voorkomen?

Fijner in gebruik

Blogger en ik hadden een haat-liefde-verhouding. Aan de ene kant vond ik het een handig platform om mijn blogs op te publiceren, maar aan de andere kant gingen dingen nooit zoals ik het wilde. Dan versprong de tekst (zonder verklaarbare reden) of werden mijn foto’s verschillende groottes (terwijl ik ze écht goed had ingesteld).

Sinds ik WordPress gebruik, is dit verleden tijd. WordPress doet wat ‘ie moet doen, terwijl Blogger dat af en toe gewoonweg vertikte. Met WordPress heb ik nooit gedoe en kan ik alles instellen zodat ik dat wil. Daardoor bespaar ik ook nog eens veel kostbare tijd, die ik beter kan gebruiken voor het schrijven van nieuwe artikelen.

Dit waren de redenen waarom ik WordPress fijner vind dan Blogger. Moraal van dit verhaal? Kies WordPress! (oké, oké, ik verplicht je niks, maar het is wel een advies). Vragen over WordPress en Blogger (bijvoorbeeld over overstappen) zijn welkom in de comments, daar help ik je met alle plezier.

Waar kies jij voor: WordPress of Blogger en waarom?

19 reacties

 1. Leuk onderwerp voor een artikel! Ik heb zelf al jarenlang een scrapbookblog via Blogger, maar gebruik WordPress voor mijn lifestyleblog. Ik vind inderdaad WordPress zoveel fijner werken. Je kunt er veel meer mee en je website ziet er al snel veel mooier uit. Wel vind ik Blogger heerlijk simpel voor zoiets als een scrapbookblog. Dat hoeft er voor mij ook niet heel fancy uit te zien, dus voorlopig laat ik dat gewoon inBlogger staan 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Ik snap heel goed hoor dat je Blogger heerlijk vind voor je scrapbookblog. Voor zoiets is het echt ideaal!

 2. Fijn artikel! Vanaf het moment dat ik ben begonnen met bloggen heb ik wordpress gekozen. Vanuit verschillende bronnen kreeg ik toen te horen dat het, net zoals jij zegt, professioneler is. Ik heb verder geen ervaring met anders hostings.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Aneta! Aah, wat lekker dat jij direct voor WordPress hebt gekozen. Had ik dat maar gedaan! 😉

 3. Heel handig dit artikel ik zit er namelijk over te denken een domeinnaam te kopen en heel misschien ook over te stappen naar WordPress.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Roos! Ik kan je echt aanraden om die stap te maken, ik heb er zoveel aan gehad. Als je hulp nodig hebt, stuur je me maar een berichtje! 🙂

 4. Wat een fijn artikel! Ik ben meteen begonnen op de betaalde versie van WordPress omdat ik meteen wist wat ik wilde. Daarbij kan je met de betaalde versie ZOVEEL meer en het komt een stuk professioneler over. Blogger heb ik weleens geprobeerd voor schoolopdrachten maar vond ik niet zo fijn werken. Lijkt me vooral lastig als je wilt overstappen naar een betaalde versie. Dan moet je alles mee verhuizen.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Aah, hoe fijn dat jij gewoon lekker al op de betaalde WordPress begonnen bent (had ik dat maar gedaan). Je kunt er inderdaad zoveel mee! Ja dat overstappen is, zacht uitgedrukt, een ramp. Ik ben blij dat ik dat achter de rug heb (al moet ik al m’n oude artikelen nog goed zetten enzo, argh). 🙂

 5. Heel leuk om te lezen, ik heb zelf ook jaren lang met blogger gewerkt, daarna merkte ik dat ik het te beperkt vond.
  Ik vond het overzetten naar wordpress wel een heel gedoe, dus eigenlijk kun je (Zoals ik nu dus heb gedaan), beter met wordpress beginnen!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Ja, ik zou het ook heel erg aanraden om op WordPress te beginnen. Overstappen is allesbehalve leuk. 😉

 6. Ik ben juist fan van blogger. heb daar al jaren mijn blog en vind dat ik daar veel vrijheid heb met hoe mijn site er uit ziet. Voor school gebruik ik nu regelmatig wordpress en ik heb er alleen maar ruzie mee. Blijkbaar heb je zelfs voor het veranderen van een header kleur een betaald account nodig. Ik zou graag met WordPress werken omdat het wel de marktstandaard is, maar mijn voorkeur gaat uit naar blogger 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Ik heb ook een hele tijd met heel veel plezier op Blogger geblogd hoor! Ik merkte alleen dat ik een stapje verder wilde en toen maakte ik de keuze voor WordPress. De WordPress.com versie is inderdaad niet geweldig, maar de WordPress.org versie wél (inderdaad de betaalde, vandaar dat ik ook heel goed snap dat je het liefst lekker gratis blogt). Leuk om zo te lezen wat jouw ervaringen zijn! 🙂

 7. Ik wou dat er een knop was waarmee je blog op WordPress stond, perfect en al. Ghehe, ik erger me vooral aan het feit dat foto’s en tekst altijd verspringen maar voorlopig pruts ik wel ff verder. Na m’n examens heb ik tijjddd (hopelijk). Ik kijk nog wel, als ik moed heb verzameld om over te stappen geef ik wel een gilletje 😉 Xo

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Haha, als die knop er was zou dat echt fantastisch zijn. (vind jij ‘m even uit? Na je examens heb je toch tijd zat, haha. 😉 ) Je moet de overstap ook echt alleen maken als je tijd hebt hoor, want het is best een dingetje. 🙂

 8. Ik begrijp je heel goed! Ik zit altijd al bij wordpress en ik ben er super tevreden over <3
  Wat een leuke blog heb je!

 9. Ik snap volledig waarom je voor WordPress kiest, zelf hou ik het liever bij het gepruts van blogger. Ik ben het nu eenmaal zo gewoon. 😀

 10. Mijn eerste blog startte ik ook via Blogger. Voor toen was dat prima, nu ben ik onwijs blij met het systeem van WordPress. Ik kan niet meer zonder!

 11. Margriet Post zegt: Beantwoorden

  Volgens mij heb ik al een dik jaar geen blog meer geschreven. Ik gebruik blogger.
  Eigenlijk wil ik een simpele website.
  Iemand heeft eens een domeinnaam voor me geregeld en iets gemaakt. Maar het lukte me niet om het bij te houden. Veel te ingewikkeld. Dat heb ik dus opgezegd.
  Ik ben toen weer verder gegaan met blogger. Maar inmiddels doe ik er gewoon te weinig mee.
  Ik volg een paar blogs via WordPress, de meesten via Blogger.

  Misschien in de toekomst eens kijken naar WordPress. Maar dan moet ik eerst een opzet hebben van wat en hoe ik het wil. Ben af en toe beetje perfectionistisch. Dan wil ik een mooi logo en een leuke site opzetten;)

 12. Heb voorheen wordpress gehad maar kon er niet mee overweg! Ik hoop wel dat ik er ooit weer aan durf te beginnen. Lijkt me zoveel fijner!

Geef een reactie