Duurzaam leven als student: het kan!

Duurzaam leven als student

Duurzaam leven, dat is toch iets voor later? Het kan zijn dat je denkt dat goed met de aarde omgaan en student zijn niet samengaat. Je studententijd is een periode waarin je wellicht op jezelf gaat wonen, niet vies bent van een leuk feestje en druk bent met je studie (tenminste: dat hoor je te zijn). Kortom een behoorlijk intensieve periode in je leven, waar duurzaamheid misschien niet bij lijkt te passen.

Toch denk ik dat duurzaam leven en student zijn wél samengaat. Sterker nog, ik geloof dat je studentenperiode een tijd is waarin je jezelf heel goed nieuwe gewoontes aan kunt leren. Want zeg nou zelf, als je in je studententijd niet nadenkt over duurzaamheid, waarom zou je dat later in je ‘burgerbestaan’ dan wel doen?

Hiermee wil ik niet zeggen dat ik de allergroenste student ben die er bestaat. Die titel geef ik graag aan anderen. Toch heb ik qua duurzaamheid wel stappen gemaakt en dat kan jij ook. Ik geloof in het principe: als iedereen een klein beetje doet, doen we samen een heleboel!

Duurzaam leven als student

Ja maar hoe dan?

Ik hoor het je al denken. Wat kan ik als arme student doen om groener te leven? Genoeg! Hoelang sta jij onder de douche? Laat je de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen? En haal je je oplader wel uit het stopcontact wanneer je telefoon vol is? Zomaar een paar kleine dingen, die wel degelijk impact hebben en ook voor jou als student haalbaar zijn.

De groener-studentenleven-lijst: duurzaam leven als student

Nog niet overtuigd of is het niet helemaal duidelijk wat je concreet kan doen? Ik maakte een lijst met mogelijkheden voor een groener studentenleven.

In huis

 • Probeer altijd je oplader uit het stopcontact te halen, wanneer je telefoon/laptop/tablet vol is. Laad ‘m dus ook niet meer ’s nachts op. Dat gebruikt zoveel onnodige stroom! Het is even wennen, maar echt goed te doen.
 • Douche niet te lang. Het is niet nodig om een half uur onder de warme straal te staan, in vijf minuten word je ook schoon.
 • Draai de kraan uit wanneer je afwast/tandenpoetst/wanneer je de kraan ook aan laat staan, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.
 • Doe de verwarming pas aan, wanneer je het met een dikke trui aan nog koud hebt. En zet ‘m niet te hoog, zomerse temperaturen in de winter zijn nergens voor nodig.
 • Verduurzaam je was- en schoonmaakmiddel. Op de blog van Claire las ik een positieve review van Seepje, een tof Nederlands merk. Misschien ben je een paar euro’s extra kwijt, maar dat merk je toch niet in het bedrag van je totale studieschuld. 😉

Afval

 • Scheid je afval. Of zoek uit hoe dat zit in de gemeente waar je woont (lees: ik moet dat nog steeds doen *schaam*).
 • Of ga zero waste. Lastig, maar als je het wil, kán het. De meiden van de blog Emma+John laten dat maar al te goed zien.
 • Haal een nee-nee-sticker bij de gemeente. Folders lezen kan ook op je telefoon!

Duurzaam leven als student

Eten

 • Eet eens wat vaker vegetarisch. Je hebt echt niet elke dag een stukje vlees nodig. Om te beginnen kun je bijvoorbeeld stoppen met het eten van vleeswaren op je boterham. Of eet één dag in de week geen vlees: er zijn echt lekkere vega opties!
 • Neem een broodtrommel en een duurzame drinkfles (bijv. een Dopper) mee naar college.
 • Koop meer fairtrade producten. Dat de cacaoboer achter jouw goedkope reep chocolade een hongerloontje verdient, is toch niet eerlijk? Daarnaast is dit een luxeproduct (geen basisbehoefte, behalve als je ongesteld bent dan). En geef toe, Tony’s Chocolonely is naast eerlijk ook lekkerder dan een goedkope reep.

Verzorging

 • Over de periode van de maand gesproken, wist je dat er in tampons en maandverband allerlei slechte stoffen zitten? Daarnaast zorgt het ook voor veel afval. Gelukkig zijn er allerlei groenere varianten tegenwoordig, denk aan Yoni en de LadyCup.
 • Ga voor groene beauty- en verzorgingsproducten. Dus: niet getest op dieren en zo natuurlijk mogelijk.
 • Maak zelf je wattenschijfjes: veel beter voor het milieu én goed voor je studentenportemonnee.

Overig

 • Doe het zelf! Naai je eigen kleding of houd een moestuin bij (zo hoeven jouw tomaten niet heel de wereld over gevlogen te worden).
 • Gebruik je studentenov: met het openbaar vervoer reizen is beter voor het milieu dan met de auto gaan. En daarnaast: dat ding heb je maar vier jaar, kun je ‘m beter goed gebruiken toch?
 • Let op het kopen van je kleding. Probeer minder fast fashion te kopen en ga bijvoorbeeld voor biokatoen. Nog beter is natuurlijk om helemaal fair te gaan en alleen bij fair fashion shops en tweedehands winkels te kopen.

Dit was ‘m dan: dé lijst. Ik geloof dat iedere student (en ook als je dat niet (meer) bent, je komt er niet onderuit!) hier een paar puntjes van kan gaan doen. Zo maken we de wereld weer een stukje groener: hoe mooi is dat? Aanvullingen op de lijst zijn welkom in de reacties, dan zet ik ze er gewoon bij!

Wat doe jij (als student) voor een duurzaam leven?

22 reacties

 1. Margriet zegt: Beantwoorden

  Achter Seepje ga ik aan! Kijken wat ze er hier van verkopen. Wasnootjes bevielen me niet, maar ze hebben meer in het assortiment.

  Mijn tip : eet groenten van het seizoen. En dan uit Nederland. Beter voor het milieu en voor je lijf. De regels voor bespuiting gelden wel voor de Nederlandse boeren,maar niet voor import groenten.
  Laatst at ik boontjes bij iemand die ze bestempelde als ‘best lekker’. Toen merkte ik dat ik verwend ben. Ik vond ze smakeloos, niet vies, maar ook niet lekker. En ik eet liever lekker.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, wat leuk om te horen! Ik heb over de wasnootjes ook wel positieve verhalen gehoord, maar ga zelf toch ook liever voor vloeibaar wasmiddel.
   En ja een hele goede en haalbare tip! Ik ga ‘m erbij zetten. Maar weet je ook hoe dat zit met diepvriesgroenten (die koop ik als luie student nog weleens), zijn die ook import of wel uit het seizoen?

   1. Margriet zegt: Beantwoorden

    Ik heb geen idee. Ik gebruik alleen spinazie uit de diepvries en daar staat het land van herkomst niet op.

 2. Handige tips! Ik ben al lang geen student meer (ofja, lang, dat valt ook wel weer mee :p) maar ik kan wel wat groener worden. En dit zijn wel haalbare dingen!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Irene! En ja, student of niet meer, groener leven is nooit verkeerd. 😉

 3. Super goede tips! En ook echt heel leuk dat je hier zo over na denkt 🙂 De schoonmaakmiddelen van KLOK zijn ook goed en nog relatief goedkoop.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Marieke, leuk om te horen. Oeh wat een goede tip! Ik zal ze even opzoeken en dan zet ik ze erbij. 🙂

 4. Wat een goede checklist met ook een paar punten waar ik zeker nog wat mee kan! De lader in het stopcontact laten zitten…oeps, check! Dat is een puntje waar ik makkelijk mee aan de slag kan gaan 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay dankjewel Romy! Ik was zelf ook precies zo, maar heb het mezelf al behoorlijk afgeleerd. Dus dat lukt jou vast ook!

 5. Ik zeg altijd tegen mn ouders dat ze de laders uit het stopcontact moeten halen, maar volgens hen maakt het geen verschil. Haha. Maar, het is in ieder geval goed om hier mee bezig te zijn! Vooral als student vind ik ook.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Ik heb het even aan Google gevraagd, maar het maakt wel verschil, al is het niet heel veel. Ik denk dat je het in een andere context moet bekijken: als iedereen het zou doen, zou dat toch een boel schelen. Dankjewel, ik denk inderdaad dat een beetje bewustwording over dit onderwerp als student niet verkeerd is. Krijg je echt geen minder leuk studentenleven van! 😉

 6. Hahaha, over dat je het toch niet gaat doorhebben omdat je studieschuld toch al mega is, is tegelijkertijd heel grappig maar ook heel depressief hahahah 🙂 Maar goed. It’s true. Cool dat je een groene lijst hebt gemaakt, je zet me echt aan het denken en ik ga even op mijn dagelijkse handelingen letten, er is vast nog veel te verbeteren. Mooi Klaske, hoe je blog met je mee groeit en veranderd, het heel fijn om zo mee te lezen!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Haha ja, ik moest er stiekem ook wel om lachen toen ik het schreef. En ach, ooit zijn we van die studieschuld af en hebben we hopelijk een leuk studentenleven gehad. Ik probeer het altijd een beetje te relativeren (al word ik echt niet blij als ik inlog op mijnduo haha). Dankjewel voor je lieve complimentjes! Dat is echt het mooiste wat ik over m’n blog kan horen op het moment, dus je maakt me heel blij met je lieve reactie, hihi. 🙂

 7. Ik vind het zo leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent met duurzaam leven Klaske! Wat geef je ook handige tips. Stiekem vergeet ik ook altijd mijn stekkers uit het stopcontact te halen. Weet je of dit écht scheelt?

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Claire, lief! Of het echt scheelt? Volgens m’n grote vriend Google (en m’n ouders haha) wel, al is het niet heel veel. Een apparaat als je telefoon verbruikt nog steeds stroom (ook al is ‘ie vol), wanneer je ‘m in het stopcontact laat zitten. Hij moet zeg maar toch z’n best doen om 100% vol te blijven. En daarnaast gebruiken apparaten die standby staan ook altijd nog stroom. Het scheelt in eerste instantie dus misschien niet veel, maar voor een jaar scheelt het dus wel wat. En als iedereen het zou doen, scheelt het zeker. 🙂

 8. Ik mocht dan nog wel geen student zijn, maar ik ga zeker een aantal van deze tips opvolgen!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Wat leuk om te horen Quinty! Veel succes. 🙂

 9. Toffe lijst, dit! Het enige waar ik me vooral nog schuldig aan maak, is dat ik m’n smartphone ’s nachts oplaad. Zo makkelijk, maar inderdaad wel de hele nacht een energieslurper. Ik zal ‘m meer overdag proberen op te laden si 🙂 Mijn ouders zijn nogal groen en hebben me dus allerlei gewoontes aangeleerd, maar nu ik apart woon/op kot zit, merk ik hoe lastig het soms is om even groen te leven als hen. Zo heb ik hier geen tuin waar ik een composthoop kan kweken, en merk ik dat sorteren hier gewoon ook veel moeilijker gaat. Met als gevolg dat die afvalzakken hier veel sneller vullen dan thuis (waar we met z’n 5en wonen). Zo raar en stom! Dus dat hoop ik toch echt wel te kunnen verminderen. Liefs!

  1. Margriet zegt: Beantwoorden

   Kan wel hoor. Er zijn van die keukencompostvaten. Ook zelf te maken hoor.
   Zelf vind ik dat te ver gaan. Ik gooi het bij het vuilnis.

 10. Wat een fijne tips! En ik ben het helemaal met je eens: ‘Als iedereen een klein beetje doet, doen we samen een heleboel’.

 11. Hé wat een goede tips allemaal! Ook als niet student zijnde kan ik hier genoeg mee 🙂

 12. Ik ben geen student, maar voor iedereen zijn deze tips handig. 🙂
  Mensen vergeten nogal eens dat groener leven echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Iedereen kan het!

Geef een reactie