Fotograferen met de 50 mm lens

vlinder 50mm lens

De 50mm lens, het is een begrip in bloggersland. Bijna elke blogger heeft er wel eentje en schrijft er enthousiaste verhalen over. En natuurlijk staat dit prachtding ook al een hele tijd op mijn wishlist, maar als bijna-student zijnde, heb ik er op het moment (helaas-pindakaas) het geld niet voor. Waarom ik dit dan toch schrijf? Omdat ik het allerleukste aanbod ooit kreeg, van de fotografe, die mij op de foto zette voor de krant.

Ik mag namelijk *tromgeroffel* haar 50mm lens lenen! HOE LEUK IS DAT?

Wat er aan vooraf ging

Na het foto’s maken voor de krant kletsten we wat over fotografie (en dat is echt leuk met iemand die d’r net zo dol op is als jij) en zo vertelde ik hoe graag ik de 50 mm lens nog wilde. ‘Oh, volgens mij heb ik er nog wel eentje thuis liggen, die mag je wel lenen als je wilt.’ Was de reactie die ik kreeg en ik sprong nog net geen gat in de lucht. Ik liet het me in ieder geval geen twee keer zeggen.

En zo reden we (paps, broertjes en ik) een paar dagen later, na een middagje zwembad (in die week dat het zo warm was, mag ik even terug alsjeblieft), richting haar huis om de lens op te halen. Eenmaal aangekomen kreeg ik én de 50mm én een macrolens in m’n handen gedrukt. Om uit te proberen. Een beetje fotografieliefhebber snapt dat ik zo blij was (en ben!) als een kind, lenzen zijn namelijk niet echt goedkoop en het is dus een buitenkansje om ze ‘zomaar’ uit te mogen proberen.

hortensia

vlinder op tuinstoel

kat

Mijn ervaringen

En dat is wat ik deed. Eenmaal thuis was het een kwestie van kitlens eraf, 50mm erop en gaan! En daar liep ik dan (zoals wel vaker) over straat met een camera om m’n nek. De hortensia’s in de tuin, de lavendel, een kat die ik onderweg tegenkwam, het moest allemaal vastgelegd. En ik kan niet anders zeggen dan, jongens wat ben ik blij met dit ding!

Ik ga geen uitgebreide technische beschrijving geven van wat deze lens allemaal kan (toch weten? google op: 50mm lens 1.8 en je vindt hele boekwerken met informatie), maar ik wil toch wel even zeggen dat ik het echt megafijn vind dat ik een diafragmagetal tot 1.8 (in plaats van de 5.6, die m’n kitlens meestal als laagste gaf) in kan stellen. Dat zorgt er voor dat je een mooie wazige achtergrond of bokeh krijgt, ideaal voor bijvoorbeeld portretten (en laat ik daar nou net de laatste tijd steeds meer mee bezig zijn).

Ik heb ‘m nu een paar weken en heb m’n kitlens sindsdien niet meer aangeraakt. Oftewel, ik kan niet meer zonder en wil niets liever dan dit pareltje ook zelf aan mijn lenzencollectie toevoegen. Ooit heb ik dus ook een eigen exemplaar (can’t wait!), maar totdat ‘ie terug moet (dat wordt nog afkicken), fotografeer ik lekker met deze!

Heb jij ervaring met de 50mm lens?

0 reacties

 1. Hele mooie foto's heb je gemaakt! -x-

 2. Wat een leuke foto's! Ik kan me voorstellen dat je enorm blij was met dit aanbod; geniet er nog maar van 😀 x

 3. ja, wat is hij fijn he! Zelf heb ik hem ook sindskort en sindsdien gebruik ik mijn standaardlens nog nauwelijks (helemaal niet eigenlijk). Hele mooie foto's heb je ermee gemaakt!! Fijn dat je hem zo lekker kom uitproberen 🙂

 4. Gave foto's Klas! Heerlijk hè, die 50 mm<3

 5. Oooh de 50mm! Dat is wel echt een favoriet van mij, hoewel ik nu ook de 24mm heb en die is ook echt heel fijn!

 6. Wat leuk dat je de lens mocht lenen! Mooie foto's ook 🙂

 7. Wauw, ik vind je foto's heel erg mooi! Een 50mm lens is inderdaad een geweldige lens. Ik ben daar ook echt verliefd op! Ik wil er ook ooit nog eentje gaan kopen. 😀

 8. Mooie foto's! De 50 mm lens is zo'n fijn ding. Sinds ik hem heb gebruik ik mijn kitlens eigenlijk helemaal niet meer!

 9. Hele mooie foto's heb je gemaakt! Leuk artikel 🙂

  Liefs Rianne
  http://www.rannies.nl

 10. Ik heb zelf een paar weken geleden een 50 mm lens gekocht en ben er ook zo blij mee!

 11. Wat een prachtige foto's! Ook ontzettend tof dat je deze lens mocht lenen.

 12. Ik heb ook een 50 mm met diafragma 1.8 en ik moet zeggen het is echt een aanrader, hele leuke foto's heb je gemaakt Klaske! 🙂

 13. Zo tof dat je 'm mocht lenen! Het is zo leuk om ermee te fotograferen, ik weet nog dat ik echt honderden foto's maakte ermee, op de eerste dag dat ik 'm had, hihi. Heel fijne lens!
  xx

 14. Oh wat lief dat je die lens mocht lenen! De foto's zijn echt super mooi geworden!

 15. Wat heb jij geluk, dat je die zomaar in bruikleen krijgt! Ik hou wel van zo'n type foto's, dus graag meer van dat 🙂

Geef een reactie