Goedkoop boodschappen doen: 5 handige tips

Goedkoop boodschappen doen tips

Als student ben ik altijd uit op koopjes. Of het nu gaat om panty’s, schoonmaakmiddel, groente of fruit, het liefst koop ik het zo goedkoop mogelijk. Niet alleen omdat ik dat leuk vind, maar vooral omdat het me veel geld scheelt. Ik heb inmiddels aardig wat trucjes verzameld, die mij elke week weer helpen om bewust en goedkoop boodschappen te doen. Deze deel ik vandaag met jullie!

En hierbij introduceer ik *tromgeroffel* een nieuwe rubriek op Messpiration, namelijk: studententips.

Student zijn is ontzettend leuk, maar brengt ook de nodige struggles met zich mee. Het leven is duur, je hebt veel sociale verplichtingen en dan volg je ook nog een studie. In studententips neem ik jou mee in het studentenleven. Hier geef ik tips over alles wat daarbij past: van goedkoop boodschappen doen en makkelijke studentenreceptjes tot het overleven van je tentamenweek en het goedkoop inrichten van je studentenkamer. Zo wordt dit de tijd van je leven!

In deze rubriek deel ik mijn tips & tricks met jou. Of je nu student bent of niet (meer), ik probeer het altijd zo te schrijven, dat ook jij er iets uit kan halen. En vandaag geef ik dus mijn vijf handige tips om goedkoop boodschappen te doen: let’s get started!

Bepaal je budget

Tip één is meteen de key to succes. Ga eens rustig zitten met je rekeningoverzicht voor je en bepaal het bedrag dat je per week uit mag geven aan boodschappen. Dit doe je door te kijken naar wat je gemiddeld uitgeeft én door te berekenen wat haalbaar is. Dit bedrag pin je elke week en heb je dus contant in je portemonnee. Bij het boodschappen doen, wordt het een sport om alles zo goedkoop mogelijk te kopen. Want: het geld dat je overhebt, mag in een spaarpotje. Hierin kun je sparen voor iets leuks!  Natuurlijk gaat het vaak maar om een paar euro of cent (als je je weekbudget goed hebt bepaald), maar alle kleine beetjes helpen. Hoe bewuster je boodschappen doet, hoe meer je spaart. Win-win-situatie!

Goedkoop boodschappen doen - tips

Let op de aanbiedingen

Aanbiedingen in de gaten houden is één, maar aanbiedingen goed in de gaten houden is twee. Dat iets in de aanbieding is, betekent niet dat jij het ook nodig hebt. Hoe aantrekkelijk het ook klinkt (1+1 gratis!), als je iets normaal niet zou kopen, geef je aan deze aanbieding alleen maar overbodig geld uit. Tegelijkertijd zijn aanbiedingen wel heel handig, want als de dingen die jij anders ook meeneemt goedkoper zijn, scheelt dat geld. Heb je het niet direct nodig? Bewaar het in de vriezer, wanneer je het wél nodig hebt, is het gegarandeerd weer de normale prijs.

Een huismerk is óók lekker (en goedkoper!)

Zelf ben ik totaal niet vies van huismerken, deels doordat ik ermee ben opgegroeid. Toch kan ik me wel voorstellen dat je, wanneer je altijd A-merken gewend bent, niet zo 1,2,3 een huismerk meeneemt. Terwijl er vaak echt niet zo’n groot verschil inzit. Natuurlijk zijn sommige A-merken gewoon net iets lekkerder dan het huismerk, maar dat is lang niet bij elk product het geval. Het proberen waard dus!

Goedkoop boodschappen doen - tips

Laat je niet verleiden en maak een boodschappenlijstje

Een supermarkt is er echt niet op uit om jou zo goedkoop mogelijk boodschappen te laten doen. Integendeel, overal wordt handig op ingespeeld, zodat jij toch net iets meer koopt dan je nodig hebt. Neem dé klassieker, de mandjes vol lekkers bij de kassa. Daar zitten altijd oh-zo-goedkope (als ik het bordje moet geloven) dingen in. En zo neem je vlak voordat je de winkel uit bent, toch nog datgene mee wat je eigenlijk niet nodig had. Dit kan je makkelijk voorkomen door een boodschappenlijstje te maken. Je koopt alleen wat daar daadwerkelijk op staat. Want geloof me, zo denderend goedkoop is die aanbieding bij de kassa vaak niet.

Denk vooruit en ga niet te vaak naar de supermarkt

Elke dag naar de supermarkt gaan, is niet zo’n goed idee. Beter is het om vooruit te denken: wat wil ik deze week eten en wat heb ik daar voor nodig? Zo voorkom je dat je na een dag school, stage of werk de supermarkt inloopt met een hongergevoel en ineens véél meer koopt dan eigenlijk de bedoeling was. En wees eerlijk, hoe fijn is het dat na een lange dag je eten thuis al in de koelkast ligt?

Dit zijn de dingen die mij helpen om goedkoop boodschappen te doen. Natuurlijk gaat het ook bij mij echt niet altijd even goed, soms heb ik gewoon even zin in die dure rol oreo’s of die lekkere (maar oh-zo-dure) reep Tony’s Chocolonely. En dat is niet erg, want je mag jezelf best eens op iets lekkers (en duurs) trakteren. Maar wees er wél altijd van bewust dat boodschappen doen goedkoop kan. Je kunt er zoveel geld op besparen!

Wat is jouw ultieme tip om goedkoop boodschappen te doen?

25 reacties

 1. Goede tips! De laatste twee brengen mijn vriend en ik ook sinds een paar jaar in de praktijk. Nu we met een boodschappenlijstje elke zaterdag voor de hele week boodschappen doen, geven we veel minder uit! 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Ja, een boodschappenlijstje maken klinkt zo simpel, maar werkt echt. Fijn dat je op deze manier geld kan besparen! 🙂

 2. Op aanbiedingen letten doe ik sowieso altijd. Als er iets in de aanbieding is wat ik vaak eet, dan koop ik gelijk een lading in haha. Scheelt zo veel geld altijd! Heb je inderdaad de 2e gratis bijvoorbeeld, super chill. 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Haha, ik ben precies zo. Op deze manier bespaar je zoveel geld! 🙂

 3. Nu al een leuk rubriek! mijn tip: kijk altijd eerst wat je nog in huis hebt. Zeker met verse producten, want voor je het weet zijn die niet meer eetbaar. Zo hoef je meteen minder voedsel weg te gooien!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dat is ook een hele goede tip inderdaad! Eten weggooien is zo zonde en tegelijkertijd is het ook nog eens goedkoper als je iets al in huis hebt. 🙂

 4. Goede tips waar ik momenteel echt even iets aan heb. Ben vorige week begonnen met budgetteren en inderdaad het bedrag voor die week contant in m’n portemonnee hebben. Daardoor heb ik zo veel beter door wat ik eigenlijk uitgeef!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, dat vind ik leuk om te horen! En ja, het werkt goed hè. Ik doe het ook nog niet heel lang, maar zie nu al resultaat. 🙂

 5. Wat een leuk idee voor een rubriek! Ik heb de mazzel dat ik nog niet degene ben die in charge is voor de boodschap als thuiswonende 😉 Maar als ik eenmaal op mezelf woon, zou ik inderdaad ook goed opletten dat ik het huismerk koop en me niet laat verleiden door onnodige dingen te kopen. Dat laatste is bij mij vooral in andere winkels dan supermarkten nog weleens een dingetje 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Romy! Haha, jij hebt geluk zeg. 😉 Herkenbaar hoor, onnodige dingen zijn vaak zo leuk. Maar als je d’r eenmaal heel bewust mee bezig bent, neem je ze echt veel minder snel mee. 🙂

 6. Wat mij heel goed helpt is inderdaad om met een boodschappenlijstje op pad te gaan en bij het schrijven van dat lijstje kijk ik altijd even wat de Appie zoal in de aanbieding heeft. Niet helemaal ideaal voor studenten, maar voor straks: als je je boodschappen online bestelt word je een stuk minder verleid met allerlei dingen die je niet nodig hebt 😛 o en een andere tip is om dingen op de markt te halen, daar kan het behoorlijk schelen in de prijs heb ik gemerkt.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Boodschappen online bestellen klinkt wel ideaal moet ik zeggen. Ik koop zelf alleen nooit bij de AH, omdat die qua huismerken zelfs nog wat duurder is dan bijv. de Hoogvliet of de Boni. Ik wil ook nog steeds naar de markt gaan, vooral voor groente en fruit. Helaas is die wel vaak als ik op school zit. Bedankt voor je goede tips! 🙂

 7. Handige tips!

 8. Wat leuk die studententips! Ik vind deze rubriek nu al leuk (ookal ben ik bijna afgestudeerd). Ik trap vooral nog eens in die 1+1 gratis terwijl ik het totaal niet nodig heb. Ik vind het wel jammer dat het huismerk er nooit zo lekker uitziet als het A-merk haha.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, tof dat je deze rubriek leuk vindt! De A-merken zijn qua verpakkingen en dergelijke inderdaad vaak een stuk aantrekkelijker (maar ja, daar betaal je dan wel voor). 🙂

 9. Budget vind ik de leukste tip. Als je er niet kan van afwijken kan je ook niets extra kopen. 😀

 10. Handig! Ik woon sinds kort op mezelf en kan deze tips zeker wel gebruiken! Ik schrik er soms echt van hoeveel geld je aan boodschappen kwijt bent!

 11. Wat een fijne tips, ik woon nog thuis dus ik hoef bijna nooit boodschappen te doen! X

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Aah, dat is ook wel weer lekker zeg. Hoef je je hier helemaal niet druk om te maken! 🙂

 12. Ik ben sinds begin dit jaar flink aan het bezuinigen/besparen, en jouw tips breng ik ook in de praktijk. Ik merk dat met name minder pinnen en met contant geld betalen echt werkt. Verder bedenk ik me regelmatig of ik iets “echt” nodig heb of niet (met name bij de Action), en ook dat bespaart me best veel geld. Eindelijk heb ik weer eens geld over aan het einde van de maand.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, wat fijn dat dit voor jou ook werkt! 🙂

 13. Ja dit is echt top! boodschappen bijvoorbeeld kosten zooooveel geld!

 14. Mijn studenten portemonnee wordt hier erggg blij van, haha 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Haha, die van mij ook! 🙂

 15. […] Ik mag hoe dan ook géén eten meer weggooien. Niet dat ik dat heel vaak doe, maar het komt af en toe nog wel eens voor. Zo zonde! En het voordeel is dat restjes bewaren ervoor zorgt dat je meer bespaart op je boodschappen. […]

Geef een reactie