12 dingen die ik ga veranderen voor een groener leven

Groener leven

Duurzaamheid is een onderwerp waar ik tot een half jaar geleden niet echt over nadacht. Ik kocht alles wat los en vast zat, van kleding tot onnodige spullen. Diezelfde dingen gooide ik, wanneer ik ze zat was, ook met een gerust hart weer weg. Tot ik steeds meer blogs over groener leven ontdekte. De artikelen van onder andere Claire, Sanne en Iris stemden mij tot nadenken. Want: ga ik nu niet heel ongepast met de aarde om? Daarom vandaag een lijstje met 12 dingen die ik ga veranderen voor een bewuster en groener leven.

Waarom groener leven?

Allereerst is het wel belangrijk om mijn beweegredenen voor groener leven op een rijtje te zetten. Zoals ik al even kort benoemde, vind ik het belangrijk om goed met de aarde én de medemens om te gaan. Persoonlijk geloof ik dat ik niet ‘zomaar’ op deze wereld rondloop en dat deze is geschapen. En eigenlijk vind ik het asociaal van mezelf dat ik dan tóch zo met die wereld omga. Dat klopt toch niet?

En dus wil ik daar wat aan veranderen!

Kleding

Kleding is voor mij echt actiepunt nummer één. Sinds ik de documentaire The True Cost heb gezien, ben ik veel gaan nadenken over fast fashion. Mijn kledingkast hangt echt bomvol en ik koop telkens meer (want het is toch goedkoop), terwijl de meeste kledingstukken na een aantal keer wassen, niet meer mooi zijn. Bovendien zijn de omstandigheden van de mensen die mijn kleding maken ronduit verschrikkelijk.

Wat ik al heb gedaan:

 • Ik heb mijn kledingkast uitgezocht en héél veel weggedaan. Dit gaat allemaal naar een tweedehands kledingverkoop die mijn moeder organiseert en zo worden andere mensen er dus weer blij van.

Wat ik nog wil doen (de uitdaging!): 

 • Alleen nog maar bewust kleding kopen. Ineens helemaal overschakelen naar fair fashion kan mijn studentenportemonnee helaas niet aan. Wel wil ik weer meer tweedehands gaan kopen en ga ik vanaf nu kiezen voor biokatoen (ik weet dat dat echt nog niet alles is, maar het is wel stap één). Daarnaast mag ik alleen dingen kopen, die van goede kwaliteit zijn, zodat ik er ook lang mee kan doen. Kleding is geen wegwerpartikel!

Eten

Nee, ik ben geen vegetariër of veganist. Ik eet ‘gewoon’ vlees, maar mag daarentegen geen producten waar melk inzit. Ik ben namelijk lactose intolerant en daarnaast heb ik nog last van het prikkelbaar darmsyndroom. Je zou dus kunnen zeggen dat ik al behoorlijk word beperkt in mijn eten. Het gaat me daarom echt een stapje te ver om ook helemaal te stoppen met het eten van vlees, maar minderen is natuurlijk wél een goed idee.

Wat ik al doe:

 • Ik eet geen vleeswaren meer op m’n brood en ga alleen ’s avonds nog voor een stukje vlees. Dit doe ik eigenlijk sinds ik op mezelf woon en dit minderen bevalt me tot nu toe heel goed.

Wat ik nog wil doen (de uitdaging!):

 • Ik ga proberen om meer vegetarisch te koken, er zijn tegenwoordig zoveel blogs met lekkere recepten. Vooral bij dingen als rijst en pasta denk ik dat ik prima zonder vlees kan. Leer ik meteen nieuwe receptjes kennen.
 • Ik heb nog nooit een vleesvervanger gehad, maar daar ben ik best benieuwd naar. Aanraders zijn altijd welkom!
 • Meer fairtrade producten kopen. Leuk die goedkope chocolade, maar daar heeft de cacaoboer waarschijnlijk maar 1 cent aan verdiend. Dat wil ik toch niet?

Afval

Bij mijn ouders thuis scheiden we heel netjes het afval en daar ben ik ook mee opgegroeid. In mijn studentenhuis daarentegen scheiden we alleen glas en papier. Niet bepaald een goed voorbeeld van groen leven. Maar ja, het is ook zo wat om daar ineens verandering in te gaan brengen, wanneer je ergens niet alleen woont. Gelukkig zijn er wél dingen waardoor ik zelf duurzamer bezig kan zijn met afval.

Wat ik al doe: 

 • Qua afval ben ik helaas nog niet zo’n groen meisje.

Wat ik nog wil doen (de uitdaging!): 

 • Ik mag hoe dan ook géén eten meer weggooien. Niet dat ik dat heel vaak doe, maar het komt af en toe nog wel eens voor. Zo zonde! En het voordeel is dat restjes bewaren ervoor zorgt dat je meer bespaart op je boodschappen.
 • Minder plastic gebruiken en dat wat ik al heb, ga ik hergebruiken.
 • Ik wil een vervanger zoeken voor mijn make-up reinigingsdoekjes, aangezien die ook voor heel wat afval zorgen.
 • Een nee-nee-sticker halen bij de gemeente staat al heel lang op mijn to-do-list, maar nu moet ik het echt gaan doen. Wij lezen hier die folders en huis-aan-huisbladen toch nooit.
 • Misschien is er in deze buurt toch nog een mogelijkheid om in ieder geval het plastic te scheiden. Ik ga het uitzoeken!

Gas, water en licht

Mijn eerste (slechte) gedachte hierbij is altijd dat dit toch bij de huurprijs inzit. Ik betaal hier best aardig voor, dus dan mag ik het ook wel goed gebruiken. Maar die gedachte past niet helemaal in het kader van groener leven. Natuurlijk kan ook ik in m’n studentenhuis duurzamer omgaan met gas, water en licht. Deze principes heb ik zelfs van huis uit meegekregen, dus is het eigenlijk zelfs een beetje raar, dat ik ze zomaar overboord gooi.

Wat ik al doe:

 • Ik douche heel kort. Ik kan gewoon niet lang onder de douche staan. En daar heb ik best voordeel mee, want het is beter voor het milieu én ik ken genoeg mensen die er wel veel moeite mee hebben.
 • Ik heb de verwarming nooit heel hoog staan. Ik loop veel liever in een dikke trui dan dat ik het huis uit zweet.

Wat ik nog wil doen (de uitdaging!):

 • Het licht uitdoen als het niet nodig is. *loopt naar de woonkamer en doet het licht uit*
 • Minder vaak wassen. Ik gooi mijn kleding echt veel te snel in de was en vaak is dat nergens voor nodig.
 • Mijn adapter van m’n laptop en telefoon eruit halen wanneer deze vol zijn. Hier ben ik  behoorlijk lui in en daarnaast laad ik mijn telefoon vaak ’s nachts op. Goed actiepuntje, dus!

Applaus als je tot hier bent gekomen, want wat bedoeld was als een artikel van normale lengte, heeft inmiddels toch iets meer weg van een boekwerk. Terwijl ik eigenlijk niet eens had gedacht dat ik hier ooit over zou schrijven. Ik ben dan ook niet van plan om mijn blog ineens om te toveren tot groen platform (hoe leuk ik groene blogs ook vind!), maar ik wil je wel op de hoogte houden van mijn groene zoektocht.

Wat doe jij om bewuster en groener te leven?

34 reacties

 1. Leuk artikel! Ik kook zelf regelmatig vegetarisch, mijn favoriete vleesvervangers zijn: kidneybonen, falafel en noten. Ik probeer zelf ook bewust te leven, hoewel ik merk dat ik dat lastiger vind nu ik op kamers woon. Op gebied van eten en afval scheiden gaat het redelijk, maar met kleding zou ik nog een stuk groener kunnen worden. Ik zie dit ook meer als een voornemen voor de toekomst, wanneer ik hopelijk een inkomen heb waarmee ik fairtrade en biologisch kan veroorloven 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Wat tof dat jij ook bewust probeert te leven. Ik snap je helemaal hoor, mijn portemonnee kan ook niet alleen fairtrade en biologisch aan. Ik hoop ook dat ik daar later wél genoeg geld voor heb! 🙂

 2. Wauw Klaske wat heb je leuke ideeën om wat groener te leven. Ik denk dat het stapjes zijn die al mega goed werken! Ik ben zelf ook slecht in afval scheiden, gek genoeg vergeet ik het altijd en dan ligt het alweer in de prullenbak. Door jouw artikel ga ik nu eindelijk eens een aparte bak/zak ophangen voor het plastic. En vleesvervangers zijn echt lekker! Of nouja, een paar zijn écht heel lekker. Ik vind zelf de vega kipstukjes (Vegetarische Slager), spinazie-kaas rondo (AH huismerk), groenteballetjes (Vivera) en de kroketten van Vivera mega lekker. Oh ik krijg nu al honger. Er zijn er ook heel veel vies maar het is een kwestie van proberen en proeven 🙂 Als je één vega recept moet maken dan raad ik je deze aan van Iris. Die maak ik té vaak en is altijd een favoriet bij bezoek: http://ikbenirisniet.nl/2016/05/09/aubergine-en-bulgur/

  1. Oh sorry een mega lange comment. Mega lief dat je mij noemt trouwens <3 Ik vind het zo leuk dat je mijn blog leest 🙂

   1. Klaske zegt: Beantwoorden

    Woehoe, liefde voor jouw lange comment! <3 Ik heb zelf ook echt geprobeerd om in kleinere stapjes te denken, want anders wordt het wel heel lastig (het moet natuurlijk wel leuk blijven). Oeh, die vleesvervangers klinken goehoed (spinazie-kaas? Jummie!). Ja, ik heb wel vaker gehoord dat er ook een heel aantal vies zijn, dus daarom leek het me handig om even te peilen. Dankjewel voor je leuke en lieve reactie, ik volg je blog met héél veel plezier!

 3. Wauw, goed bezig Klas! Ik kan me ook voorstellen dat het als student net wat lastiger is om duurzaam te leven, maar je maakt iig al heel wat vooruitgang. Als het om kleding gaat kan ik ook wel wat verbeteren.. Hoewel ik ze wel altijd probeer te recyclen. Maar als je iets goedkoops ziet wat ook superleuk is, is het zo lastig om de verleiding te weerstaan! Xx

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel lieve Emma! Heel herkenbaar hoor wat je zegt. Als iets echt heel leuk is, is het zó lastig om het te laten hangen. Ik ben heel benieuwd hoe dit me gaat bevallen! 🙂

 4. Margriet Post zegt: Beantwoorden

  Via Facebook kwam ik hier terecht. Een vriendin van me ‘vond dit bericht leuk’. Ik ken je dus niet. Ik ben een aantal jaren bezig om wat duurzamer te gaan leven. Zonder me alles te ontzeggen.

  Paar tips voor je.
  Doe het stapje voor stapje. Het duurt 30 dagen voordat je ergens aan gewend bent. Ga niet ineens proberen om alles aan te pakken.

  Je hebt speciale make up reinigingsdoekjes. Ik gebruik die van Optidee. Werken prima, maar wel duur. (is niet mijn bedoeling om reclame te maken)
  Er zijn speciale uitwasbare pads die je als wattenschijfjes gebruikt. En die kun je prima zelf maken. Paar lagen badstof (goedkope of oude handdoek) en dan dichtnaaien (of omlocken, dat is nog mooier). Uitwasbaar en dus herbruikbaar (en goedkoper). Om emulsies aan te brengen kun je ook van die gele ronde sponsjes gebruiken.

  Shampoo en andere verzorgingsmiddelen gebruiken zonder plastic en troep. Een hele wereld gaat voor je open! Ik ben stap voor stap over gegaan op andere producten.

  Maandverband! Toen ik eenmaal de mooncup ontdekte was ik om. Heerlijk en voordeliger! En als ‘backup’ een wasbaar maandverbandje (ook prima zelf te maken). Zelf draag ik altijd wasbare inlegkruisjes. Het scheelt een berg afval, bespaart geld en is makkelijker.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Wauw, wat een ontzettend lange en waardevolle reactie. Bedankt! Ik probeer ook heel erg in kleine stapjes te denken. Door direct groot te willen, is het veel lastiger om het vol te houden inderdaad. Wat een slim idee van die uitwasbare wattenschijfjes zeg, ik ga m’n moeder eens lief aankijken. 😉 Shampoo en dergelijke staat voor nu nog niet op m’n lijstje, maar wil ik over een tijdje ook wel veranderen. En ik maak wel alles wat ik al heb op, anders is het nog niet duurzaam. 🙂

 5. Wauw, wat goed zeg! Van die fair fashion, na het zien van een documentaire wou ik ook overstappen -wil ik nog steeds graag- maar het is zo lastig iets betaalbaars én leuks te vinden, wat dan ook nog fair is! En qua vleesvervangers: wij hebben vaak vega balletjes of burgers van de AH, volgensmij die van tivall, die zijn echt lekker! & natuurlijk tofu en zulk soort dingen, daar houd ik ook van!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Ja, fair fashion is zo’n lastig ding. Ik ben ook heel benieuwd hoe het me gaat bevallen, ik houd sowieso wel van tweedehands shoppen, dus dat zal ik hierdoor wel meer gaan doen. Oeh die vleesvervangers klinken goed, ik ga het eens proberen! 🙂

 6. Goed bezig! Qua tips voor vleesvervangers: zelf vind ik de vegetarische boomstammetjes van de AH erg lekker, maar ik vermoed dat daar wel een soort kaas en dus melk in zit (maar weet het niet zeker!). Verder vind ik de vegarookworst van Valess ook erg lekker. Andere tip: in recepten kun je vlees ook makkelijk vervangen door bonen of linzen. Ik eet graag burrito’s en wraps; daar kun je elke random soort boon (zwart / kidney) of linzen in doen met wat tomaat, ui, knoflook en avocado en tadaa, een maaltijd waar je geen vlees mist. En in curry met zoete aardappel mis je het ook niet echt!

  1. Oh en nog een random tip: je hebt ook groenere alternatieven voor maandverband. Zelf gebruik ik het merk Yoni, wat biologisch afbreekbaar is 🙂

   1. Klaske zegt: Beantwoorden

    Wat een fijne tips geef je zeg, dankjewel! Al die vleesvervangers klinken allemaal wel erg lekker. Slim ook van die bonen en linzen, dan mis je het vlees inderdaad niet. Over dat maandverband van Yoni heb ik al eerder eens wat gelezen. Daar ga ik nog even naar kijken, want het is echt fijn dat het biologisch afbreekbaar is. 🙂

 7. Zo leuk om te zien dat je het volhoudt om fanatiek te blijven bloggen. En natuurlijk de complimenten voor bewuster willen omgaan met de o zo mooie schepping 🙂

  Ik ben wel benieuwd wat je op je brood doet in plaats van vlees. Zelf kom ik toch al gauw uit bij pindakaas, chocopasta en kaas.

  Qua verzorgingsproducten heb ik nog wel een tip: ik heb pas zelf deodorant gemaakt van kokosvet, maïzena en baking soda. (Zie dit filmpje van Mascha: https://youtu.be/h67EfCcdmZE) Het werkt goed, is makkelijk te maken, veel beter voor je lichaam en het gaat lang mee. Ik ben er in ieder geval erg over te spreken!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dit vind ik oprecht zo’n lieve reactie, dankjewel! 🙂 Ik eet inderdaad vaak kaas op m’n brood, maar dat is geen straf, want dat vind ik héél lekker haha. Ik combineer het vaak met komkommer en tomaatjes oid. (pluspunt: extra groenten). Ook avocado en dergelijke vind ik heel lekker, maar dat eet ik dan weer wat minder vaak. En wat een goede tip zeg, daar ga ik me even in verdiepen! 🙂

  2. Margriet zegt: Beantwoorden

   Misschien heb je er wat aan.
   Bij de reformwinkel verkopen ze notenpasta. Gestampte noten (hazel, amandelen of gemengd) en verder nauwelijks toevoegingen. Dat deed ik vaak op brood toen mijn mogelijkheden beperkt werden (door dieet). Zo’n pot is best duur, maar je doet er lang mee. Goedkoper als vleeswaren;)

  3. Margriet zegt: Beantwoorden

   Annemijn, misschien heb je er wat aan.
   Bij de reformwinkel verkopen ze notenpasta. Gestampte noten (hazel, amandelen of gemengd) en verder nauwelijks toevoegingen. Dat deed ik vaak op brood toen mijn mogelijkheden beperkt werden (door dieet). Zo’n pot is best duur, maar je doet er lang mee. Goedkoper als vleeswaren;)

   1. Dankjewel voor de tip, Margriet! Ik kocht zoiets eerder van Jori, maar dat vond ik niet zo lekker omdat het erg droog is. Misschien maar eens proberen in combinatie met banaan, of weet jij nog andere fijne combi’s?

    1. Margriet zegt: Beantwoorden

     Ik heb die van Horizon. Ik begrijp dat je het droog vindt. Na aankoop roer ik het geheel eerst goed door, zodat de natuurlijke olie niet bovenop ligt, maar er goed doorheen zit.
     Zelf combineer ik het niet ergens mee. Ik ben geen fruittype. Tussen een rijstwafel is het voor mij een alternatief voor koek.
     Gemengde noten (hazelnoten en amandelen) is mijn favoriet.

 8. Hier kan ik nog eens wat nuttige dingen voor mezelf uithalen! Vind ik tof. En ik vind het ook heel tof dat jij ook bewuster met het milieu wilt omgaan. 🙂 Ik eet geen vlees en ook geen vleesvervangers, maar weet wel dat mijn ouders helemaal weg zijn van de kaasburgers van Vivera! Dat is dus een tip, hihi. Ik kan ook zeker nog dingen verbeteren. Ik ben veel te makkelijk met adapters in het stopcontact laten zitten, ook al hangt er niks aan. Goede reminder! Afval scheiden doe ik ook niet goed genoeg en hetzelfde geldt voor fair kleding kopen… Ik baal dat het zo prijzig is, maar het is wel veel beter. Dat wil ik dit jaar sowieso gaan aanpakken!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, dankjewel! Die kaasburgers klinken erg goed, dus ik ben heel benieuwd. Die adapters in het stopcontact laten zitten, is bij mij inderdaad ook een dingetje. En ja, jammer dat fair kleding zo duur is, maar het is inderdaad zoveel beter. 🙂

 9. Ik kwam net van de post van Sonia (littleuniverseinmymind) waarbij ik reageerde dat ik bewuster wil leven, en dan schrijft jij net toevallig ook een groen en bewuste blogpost! Echt tof dat je dit gaat doen. Verder weet ik dat het geen goede reden is, maar ik heb het idee dat wanneer ik op mezelf ga wonen ik echt nog bewuster keuzes kan maken. Nu woon ik dus nog thuis, en gaat plasticvrij boodschappen doen toch iets lastiger worden dan wanneer ik alleen woon. Dat denk ik ten minste. Kleding kopen is het laatste half jaar al drastisch naar beneden gegaan (want zonder geld kan je niet zo veel, en dus gelijk milieu bewust 🙂 ). En ja, meer doen is altijd mogelijk, dus ik ga is even goed bekijken wat ik zelf nog kan veranderen. Mooie post Klaske!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel lieve Dilys! Ik snap je wel hoor, wanneer je op jezelf woont, kun je écht zelf je keuzes gaan maken. Haha ja, dan is geen geld hebben toch nog ergens goed voor. 😉

 10. Wauw, wat onwijs goed dat je dit gaat doen! Het klinkt als hele mooie en ook zeker haalbare doelen. Ik ben zelf vegetariër en koop weleens tweedehands kleding, maar toch kan ik niet zeggen dat ik nooit fair fashion koop. Ik vind het soms echt lastig om kleding van bijvoorbeeld de Primark te laten liggen, terwijl ik weet dat het niet goed is. Qua douchen ben ik wel goed bezig en ik pak ook nooit de auto voor kleine stukjes. Toch zijn er altijd wel manieren om groener te leven. Qua vleesvervangers kan ik je de vervangers van De Vegetarische Slager zeker aanraden. De gehaktbal van dat merk smaakt bijvoorbeeld echt goed.

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Romy! Ik vind het ook lastig hoor, om geen fast fashion te kopen. Ook al ben ik opgegroeid met tweedehands kleding kopen, mijn moeder is tweedehands kledingkoper eerste klas. Toch neig ik snel naar winkels als H&M, terwijl die echt alles behalve fair zijn. En dan werk ik zelf ook nog in een kledingwinkel, nog zo’n struggle. Enne, die gehaktbal klinkt goed en ga ik zeker eens proberen! 🙂

 11. Way to go babe!! Super goed dat je hier zo bewust over nadenkt en op jouw manier wil bijdragen aan een groener leven en een gezondere wereld. Want inderdaad, we hebben maar één planeet.. laten we er vooral wat zuiniger op zijn! Ik eet nu al ruim een jaar geen vlees meer en het werd voor mij een stuk makkelijker toen ik ontdekte hoeveel heerlijke vleesvervangers er allemaal waren.. Succes! Mocht je nog tips hierover willen, let me know 🙂 Liefs, Merel

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel voor je lieve reactie Merel! Wauw, wat goed dat je al meer dan een jaar geen vlees meer eet. Helemaal stoppen lijkt mij echt heel lastig (zeker in combinatie met m’n allergie), maar ik ga zeker eens wat vleesvervangers proberen. Ik heb al zoveel tips daarover gekregen op dit artikel! 🙂

 12. Super goed dat je hier zo mee bezig bent! Ik ben sinds kort ook bezig en er komt toch best wel veel bij kijken hoor.. Ik ben benieuwd hoe het je af gaat en kijk uit naar meer blogs hier over!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Merel! Ja, het is best een struggle inderdaad, maar ik merk wel dat ik al zo anders (bewuster) naar veel dingen kijk. Ik ga er ook zeker nog meer blogs over schrijven!

 13. Wat een topplannen! Ik probeer er tegenwoordig aan te denken om stoffen zakjes mee te nemen als ik boodschappen doe. Daar gaan dan alle kleine groenten/fruit.

 14. Wat een goed artikel! Ik moet zeggen dat ik hier onbewust ook steeds meer mee bezig ben, maar ik heb het nog niet zo concreet plannen aan verbonden. Het wordt tijd dat ik dat wel ga doen! Bedankt voor de fijne inspiratie.

  Liefs,
  Annemarie

 15. Wat heb je een super leuk artikel geschreven. Leuk dat je het ook echt zo mooi in categorieën hebt ingedeeld. Je artikel inspireert mij om een zelfde artikel te gaan schrijven. Dan verwijs ik uiteraard naar jouw blog. 🙂 Want groener leven voelt echt heerlijk maar het kan altijd wel beter. Leuk dus om onder elkaar te zetten wat je al doet en wat nog beter kan. Al moet ik toegeven dat het “wat kan nog beter” vraagstuk je ook een beetje gek kan maken. Want wanneer is het goed genoeg?

 16. […] fenomeen wasbare wattenschijfjes nog niet zo lang ken. Maar sinds ik me ben gaan verdiepen in een groener leven, kom ik het ineens overal tegen. Op webshops, blogs en zelfs op Instagram. Ik lijk wel omringd door […]

Geef een reactie