Op kamers: mijn tips & tricks

Op kamers

Niet te geloven, maar ik woon nu echt alweer een tijdje op kamers. Time flies when you’re having fun! Voor mijn studie ben ik eind augustus van een dorp in Overijssel naar Ede verhuisd. Een nieuwe stap in mijn leven, waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. Alles zelf mogen weten en echt een eigen plekje hebben, ik vind het heerlijk.

Misschien ben jij ook wel van plan om binnenkort of over een tijdje op kamers te gaan. Dan is dit hét artikel voor jou! Vandaag vertel ik je namelijk mijn tips & tricks voor het op kamers wonen. Niet getreurd, als je nog lekker thuis bij je ouders woont of al jaren het huis uit bent, is dit ook leuk om te lezen. Wie weet herken je wel iets of heb je er ooit nog wat aan.

Geef jezelf de tijd om te wennen

Daar zit je dan. In een kamer die nog helemaal niet als de jouwe voelt. En je denkt: is dit het?

Ho, wacht! Het is niet meer dan logisch dat je aan op kamers wonen moet wennen. Je bent nu eenmaal een mens. Je hoeft je dus echt niet na twee dagen al op je plekje te voelen. Dat kan natuurlijk wel (lucky you), maar het is vrij normaal dat hier wat tijd overheen gaat. Je bevindt je nu eenmaal in een andere omgeving met mensen die je waarschijnlijk nog niet zo lang kent. Zelf was ik ook niet 1, 2, 3 gewend, maar na een aantal weken begon het al veel meer als thuis te voelen. Het komt dus echt vanzelf!

Op kamers

Maak van je kamer helemaal jouw plekje

Waarschijnlijk ga je in je eigen kamer de meeste tijd doorbrengen, dus maak er iets leuks van. En nee, dat hoeft echt niet duur te zijn. Een likje verf van de doe-het-zelfzaak en wat meubels van je grote Zweedse vriend maken van een onpersoonlijke kamer als snel jouw paleis. Hang nog wat leuke foto’s aan de muur, koop wat leuke accessoires, neem wat boeken mee en het is helemaal jouw plekje!

Onderschat het op kamers wonen niet

Op kamers gaan klinkt allemaal heel geweldig en leuk, maar onderschat het niet. De meeste tijd zal het ook echt heel leuk zijn, maar soms ook niet. Net als thuis heb je ook op je kamer je dipjes, alleen zijn je ouders en vrienden niet in de buurt om je verhaal aan te horen en er voor je te zijn. Je bent dus echt alleen en dit kan op zulke momenten best wel rot voelen. Mijn advies? Bel je vrienden/familie en doe je verhaal (huilen is niet erg!), dit lucht echt op. En misschien heb je wel hele lieve huisgenootjes, die je even een kopje thee met een reep chocolade brengen. Geloof mij maar, ook zij hebben dit soort momenten gehad.

Geef je geld niet uit aan onnodige dingen

Hoe verleidelijk het ook is, wanneer je net op kamers woont, kun je je geld beter niet uitgeven aan dat ene leuke truitje of die mooie broek. Waarschijnlijk heb je ineens hele andere uitgaven, dus met geld gaan smijten is niet zo verstandig. Ineens betaal je namelijk huur en moet je je eigen boodschappen doen. En dan zul je altijd zien dat je nog een onvoorziene kostenpost hebt. Niet zo handig als je het geld dat je daarvoor nodig had al hebt uitgegeven aan nieuwe kleding (waarvan je waarschijnlijk meer dan genoeg hebt). Toch?

Op kamers

Geniet!

Je studententijd is de leukste tijd van je leven, vergeet er dus niet van te genieten! Je hebt het vast al van iedereen in je omgeving gehoord, maar van mij krijg je ook nog even deze reminder. Zelf houd ik dit ook in mijn achterhoofd wanneer ik samen met mijn lieve huisgenootjes weer eens naar de McDonald’s fiets of een pizza in de oven stop om elf uur ’s avonds. En al zit je nog niet of niet meer in je studententijd: het leven is té mooi om er niet van te genieten. Enjoy! 

Ben je benieuwd hoe mijn studentenkamer eruit ziet? Dan kan ik je verklappen dat er iets heel leuks aan gaat komen (in videovorm). Houd dus zeker mijn blog in de gaten of volg me op Bloglovin’ en Instagram om op de hoogte te blijven.

Woon(de) jij op kamers of ben je het ooit van plan?

12 reacties

 1. Aah dit brengt me echt terug naar een paar jaar geleden. Ik woonde toen net op kamers en vond het zo spannend. Ik had alleen echt een lelijke kamer en goedkope spullen dus ik had misschien jouw tips toen wel kunnen gebruiken haha. Het duurde bij mij ook echt wel lang voordat ik me thuis voelde op kamers. Leuk dat je op kamers zit in Ede! Hoop dat je het naar je zin hebt <3

 2. Aaah, zo leuk om te lezen! Ik woon nu nog thuis, maar wie weet dat ik over een jaartje mijn eigen stulpje heb. De kosten houden me alleen een beetje tegen, maar aan de andere kant; lenen is geen probleem. In ieder geval, super leuk om te lezen en ik ben HEEL benieuwd naar hoe je je kamer hebt ingericht!

 3. Wat fijn dat je zo blij bent met je keuze om op kamers te gaan! Het is toch altijd wel even afwachten of het echt iets voor je is natuurlijk. Super fijn in ieder geval dat het bevalt! 🙂 Zelf heb ik nooit op kamers gewoond en woon ik nog thuis. Op kamers gaan kon ook niet gezien mijn lichamelijke staat en inmiddels ga ik al meer richting het samenwonen met mijn vriend, dus de ‘op kamers gaan tijd’ ben ik al voorbij haha.

 4. Goede tips!! 😀 Vooral dat je t niet moet onderschatten is erg waar. De extra tijd die je verliest aan opruimen en schoonmaken, boodschappen doen, koken, afwassen, dat vond ik in het begin wel echt een groot verschil! Maar gelukkig went alles 🙂

 5. Leuk om te lezen! Ik vond op kamers wonen heel tof

 6. En daarom zou ik dus liever voor een paar nachtjes in de kost gaan ofzo.. Maar niks is nog zeker dus het kan nog alle kanten op! Een roomtour lijkt me superleuk!! Xo

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   In de kost is inderdaad wel goed om te wennen (als je bij een leuk iemand zit dan, want ik hoor soms horrorverhalen). Maar als je eenmaal écht op jezelf woont, wil je niet anders meer, hihi. 🙂

 7. Super handige tips! Ik ga volgend jaar waarschijnlijk op kot dus dit artikel was super nuttig voor mij! 🙂 Nu alleen nog weten wat ik ga studeren. 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, wat leuk om te horen! 🙂

 8. Wat een goede tips, heel fijn geschreven ook! Ik ga waarschijnlijk over 1,5 jaar pas op kamers, dus dat duurt nog wel eventjes. Aan de ene kant kijk ik er wel naar uit maar ik denk dat het inderdaad ook wel eens eenzaam kan zijn, als je gewend bent aan altijd familie om je heen. PS: oehh ik ben benieuwd naar jouw kamer! X

 9. Voor mij is dit alweer heel lang geleden, maar het geldt denk ik voor elke verhuisstap: belangrijk om de tijd te nemen om te wennen. Ik was erg toe aan op kamers gaan en heb altijd geweldige huisgenoten gehad, dus daar bofte ik erg mee. Nu ben ik aan het kijken naar samenwonen en daar heb ik deels dezelfde leu-heuk/spannend/wat moeten we allemaal regelen-gevoelens bij, maar zolang het leuke overheerst, zit het wel goed.

 10. […] het artikel over op kamers gaan, kondigde ik het al aan: ik zou binnen niet al te lange tijd mijn studentenkamer laten zien. […]

Geef een reactie