Een dagje in het Openluchtmuseum: mijn ervaring

Openluchtmuseum

Ik weet nog hoe leuk ik het vond om met de basisschool naar het Openluchtmuseum te gaan. Zelf Oudhollands snoep kopen, spelen met Oudhollands speelgoed en ritjes maken in een ouderwetse tram: het was puur kindergeluk. Afgelopen woensdag bezocht ik als volwassene dit museum. Ben ik net zo enthousiast als vroeger? Vandaag vertel ik je over mijn ervaringen.

Wat is het Openluchtmuseum?

Het Openluchtmuseum is, zoals de naam al doet vermoeden, een museum in de open lucht. Overal staan volledig ingerichte gebouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Op deze manier krijg je een kijkje in het verleden (van twee eeuwen terug tot vrij recent) van ons land. In de gebouwen lopen mensen rond, die de leukste feitjes vertellen. Ook laten ze oude ambachten, zoals weven en smeden, zien.

Openluchtmuseum

‘Klinkt leuk, maar is het niet erg gericht op kinderen?’ vraag je je misschien af. Kort, maar krachtig: nee! Natuurlijk zijn er delen van het park die voor kinderen extra leuk zijn, zoals de snoepwinkel, het Oudhollandse speelgoed en de speeltuin. Maar wie zegt dat je als volwassene niet op een ouderwetse fiets rond mag rijden? 😉 Hoe dan ook, het Openluchtmuseum is naast geschikt voor kinderen, ook hartstikke leuk om heen te gaan als ‘volwassene’. Juist als je wat ouder bent, snap je de geschiedenis beter en vallen je totaal andere details op. En ik kan het weten, want met dit bezoek erbij gerekend, was het al de vierde keer dat ik het museum bezocht.

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Fotografie

Naast voor alle leeftijden is het Openluchtmuseum ook heel geschikt voor mensen met een obsessie voor fotografie (zoals ik). Je bent lang niet de enige die met een spiegelreflexcamera om z’n nek loopt. Logisch ook, want alles is fotogeniek. Van de arbeiderswoningen tot de plaggenhut, overal zijn dingen die de moeite waard zijn om gefotografeerd te worden.

Ik heb geprobeerd om me wat meer op de details te richten. Dit omdat er 1. al weet-ik-hoeveel foto’s zijn van alle gebouwen in het Openluchtmuseum en ik 2. gewoon meer van details houd. Leuk om een oude boerderij van buiten te fotograferen, maar het vintage servies voor het raam met die prachtige lichtinval is toch veel mooier?

OpenluchtmuseumOpenluchtmuseum

Ook zijn er in het park genoeg bloemen te vinden. Op dit moment stonden de tulpen in volle bloei. Hollandser kan bijna niet. Daarnaast was er een kruidentuin, vol met allerlei soorten bloemen. En voor de dierenliefhebbers onder ons: er lopen onder andere schattige kalfjes rond. Het leuke is dat ze gewend zijn aan mensen en je ze dus gewoon kan aaien. Mijn broertje was er niet bij weg te slaan. En zeg nou zelf: hoe schattig zijn die koppies?

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Aanrader?

Het Openluchtmuseum in Arnhem is een bezoekje waard: dit kijkje in de Nederlandse geschiedenis is een heuse belevenis. Over je jonge broertjes/zusjes/nichtjes/neefjes hoef je je niet druk te maken, die vermaken zich wel. Daarnaast zullen je (groot)ouder(s) het ook fantastisch vinden om je hun vroegere leefwereld te laten zien. Een leuk uitstapje voor de hele familie!

Het Openluchtmuseum is de hele week geopend van 10 tot 5. Meer informatie vind je op de website. (Dit is overigens niet #spon, ik schrijf dit vrijwillig en ook de kaartjes zijn gewoon zelf betaald).

Ben jij weleens in het Openluchtmuseum geweest?

17 reacties

 1. Jaa het Openluchtmuseum is inderdaad erg leuk! Ik ben er een paar jaar geleden geweest, maar je kunt er inderdaad als ‘volwassene’ ook prima heen. 😉 Mooie foto’s heb je gemaakt!<3 Xo

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel lieve Emma!

 2. Wauw, jouw foto’s <3 Echt supermooi, vooral van de kat! Het ziet eruit als een heel leuk museum en zeker een bezoekje waard, zeker als je je camera bij je hebt 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel lieve Romy! Schattig is die kat he, ik dacht al dat je die foto leuk zou vinden, haha. 😉

 3. Nog nooit geweest, maar wel eens van gehoord! Het lijkt mij eigenlijk best wel tof om hier een keer naar toe te gaan. Ben nu wel nieuwsgierig geworden, hihi. Moooooie foto’s heb je ook gemaakt!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay wat leuk! Ik zeg: zeker eens een keertje heen gaan. Dankjewel! 🙂

 4. Ik wil er ook nog eens graag heen. Toen ik nog wat jonger was ben ik er ook wel geweest maar kan mij er bijna niks meer van herinneren.

 5. Anneke zegt: Beantwoorden

  Openluchtmuseum is leuk! Al een keer of 5 geweest idd. Je maakt echt mooie foto’s! Niet standaard en dat vind ik erg tof!

  1. Anneke zegt: Beantwoorden

   Ik heb zelfs nog een aantal beschamende foto’s van jou in het openluchtmuseum uit klas 1 😀

   1. Klaske zegt: Beantwoorden

    Hahaha, die foto’s wil ik denk ik niet zien. 😉

  2. Klaske zegt: Beantwoorden

   Wauw, dankjewel wat een mooi compliment. Dankjewel!

 6. Wat een mooie foto’s heb je daar gemaakt! Alleen al daarom zou ik er ook heen willen: zo veel mooie settings om foto’s van te maken. Ik had eigenlijk nog niet van dit museum gehoord, wellicht dat ik er binnenkort een dagje vrij voor ga maken

 7. Ahh jaaa memories! Vroeger vond ik dit altijd zo cool! Die tram, en ook gewoon alle ouderwetse fietsjes en andere dingen, en d’r was ook zo’n klok die je dan zelf kon luiden haha, echt puur kindergeluk zoals je al schreef! 🙂 Prachtige foto’s!

 8. Wat heb je gave foto’s gemaakt! Wauw! En die koetjes, wat super lief! Ik ben er nog nooit geweest maar dit lijkt me heel leuk 🙂

 9. Ik ben twee keer in het openluchtmuseum geweest toen ik een stuk jonger was. Ik wil daar zeker nog een keer heen!

 10. Oh dat is lang geleden dat ik daar ben geweest! Ik vond het ouderwetse snoepwinkeltje altijd zo leuk :’)

 11. Ik ben er afgelopen zomer geweest en zo fotogeniek inderdaad! Geen kat gezien toen helaas.. haha.

Geef een reactie