Even over mijn studiekeuze

Studiekeuze
Misschien is het iets wat voor jou nog heel ver weg lijkt, allang achter de rug is of juist veel te dichtbij komt. Hoe dan ook, vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Het kiezen van een studie. Ik hakte de knoop een aantal maanden geleden definitief door en daarom vertel ik je vandaag alles over mijn studiekeuze!

Het proces

Als je me een aan het begin van mijn middelbare schoolcarrière vroeg ‘wat ik wilde worden’ of ‘wat ik wilde studeren’, had ik geen flauw idee, ‘iets met schrijven’, was meestal mijn antwoord. Schrijven was (en is!) mijn allergrootste passie en dus wilde ik daar graag iets mee doen.

Na een jaartje havo/vwo en twee jaar gymnasium werd het tijd om een profiel te kiezen. Ik had een gruwelijke hekel aan biologie, natuurkunde en scheikunde en was daar ook alles behalve goed in. Dat een natuur profiel ‘m niet ging worden, was dus vrij snel duidelijk. Uiteindelijk koos ik voor C&M met Frans, Duits, Latijn en Wiskunde C.

In de bovenbouw begonnen de studievoorlichtingen pas echt vorm te krijgen. Het werd verplicht gesteld om deel te nemen aan studiekeuzeactiviteiten (bijvoorbeeld een meeloopdag) om ‘het serieus nadenken over je toekomst’ te stimuleren. Braaf luisterde ik naar wat voorlichtingen en bezocht ik een aantal universiteiten, maar ik vond het allesbehalve leuk. Geen enkele studie sprak me aan en soms bedacht ik dat ik maar liever gewoon niet wilde studeren.

En dat gevoel bleef wel anderhalf jaar. Af en toe dacht ik eventjes dé studie gevonden te hebben, maar na een aantal weken bedacht ik dan toch dat het me niks leek. Zo heb ik serieus overwogen om Frans (mooie taal hoor, maar geen studie voor mij) of Spaans te studeren. Op universitair niveau welteverstaan, want dat ik ook gewoon hbo kon gaan doen, was nog niet echt tot me doorgedrongen.
Totdat ik door een moeilijke periode ging, waarin bleek dat ik niet over zou kunnen naar vwo 6, omdat ik teveel gemist had op school. Er bleven twee opties over: blijven zitten op het vwo of naar havo 5.

Studiekeuze

De keuze

Ik besloot om ook naar hbo-studies te gaan kijken (eindelijk) en zo kwam ik de opleiding communicatie tegen. Een opleiding die best wel heel erg bij me leek te passen. Ik bezocht een experience day van deze opleiding op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en aan het eind van deze dag was mijn keuze eigenlijk al gemaakt. Ik wilde communicatie gaan studeren. En toen was de andere keuze ook niet zo moeilijk meer, ik zou naar havo 5 gaan.

In dit jaar heb ik verschillende meeloopdagen bezocht, eentje op de CHE en eentje op het Windesheim in Zwolle. In februari schreef ik me in op de CHE, in maart werd ik toegelaten en in juni kreeg ik mijn examenuitslag, waardoor ik nu 100 procent zeker weet dat ik vanaf september een student communicatie ben.

Studiekeize

Communicatie

Ik vind het altijd lastig uit te leggen wat deze studie nu precies inhoudt, omdat het heel breed is, maar ik zal het jullie kort, maar krachtig proberen uit te leggen!

Oke, komt ‘ie! In deze studie ga je leren hoe je een boodschap van een bedrijf of organisatie (je opdrachtgever) creatief kan vormgeven, in taal (dus schrijven), maar ook in beeld. Het is een hele praktische opleiding, zo organiseer je samen met heel jaar 1 een event en in jaar 2 begin je met een groepje medestudenten je eigen bedrijfje. Wat ik na deze opleiding wil gaan doen, weet ik nog niet. Gelukkig heb ik nog vier jaar de tijd om daar achter te komen!

In Ede?

‘Huh, in Ede?’ Is de vraag die ik altijd krijg, zodra ik vertel dat ik communicatie ga studeren aan de CHE. Ja, in Ede en ik zal je even haarfijn uitleggen waarom.

Het is inderdaad voor mij niet de meest voor de hand liggende keuze. Zoals je misschien wel weet woon ik in de buurt van Zwolle en dus zou ik veel makkelijker naar Windesheim (de hogeschool in Zwolle, die dezelfde opleiding aanbiedt) kunnen gaan. Toch heb ik daar bewust niet voor gekozen. Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik er wél geweest en dus heb ik zeker een weloverwogen keuze gemaakt. Persoonlijk vond ik Windesheim echt veel te massaal en totaal niet bij me passen, maar ik ken genoeg mensen, die er wél met heel veel plezier studeren.

In Ede daarentegen voelde ik me direct thuis. Ik vond het er heel gezellig (en nee, daar gaat het niet om, maar toch) en de sfeer sprak me erg aan. Het idee dat je echt geen nummer bent (maar dan ook echt niet) vind ik tof en het is erg fijn dat de school niet zo massaal is. Daarnaast ben ik christen en dat de school christelijk is, is daarom mooi meegenomen. Ook heb ik voormalig studenten aan de CHE gesproken en die waren erg positief (ze hadden wel kritiekpuntjes hoor, maar het is nu eenmaal een school, haha). Ik ben dus erg benieuwd hoe mijn eigen ervaringen gaan zijn en kan bijna niet wachten totdat ik mag beginnen!

Studiekeuze

Mijn overwegingen

Ik ben natuurlijk niet vergeten dat het extra kosten met zich meebrengt (en niet zo weinig ook) dat ik een aardig stukje van huis ga studeren. Ook dat is een keuze die ik (weloverwogen!) heb gemaakt, zelf kwam ik tot de conclusie dat je studententijd iets is waar je later met heel veel plezier (en heimwee) op terug moet kijken. Je beleeft die toch maar één keer en daarom heb ik besloten om maar gewoon m’n hart te volgen, zodat ik het in één keer goed doe. Het zou zonde zijn als ik later spijt krijg, omdat ik me teveel door geld en dergelijke heb laten leiden, toch?

Tot zover mijn (lange!) studiekeuzeverhaal. Als je vragen hebt, mag je ze achterlaten in de reacties, dan beantwoord ik ze met veel plezier!

Welke studie doe jij of wil je gaan doen?

0 reacties

 1. Minke zegt: Beantwoorden

  Klinkt als een hele leuke studie! Ik had niet verwacht dat het zo creatief is! Goed dat je je gevoel volgt en naar Ede gaat, ik snap het dat je je geen nummer wilt voelen. Ik zat in de eerste 3 jaar van de middelbare op een school waar iedereen elkaar kende en je de meeste leraren bij de voornaam mocht noemen. Nu ga ik naar de grotere vestiging en weten sommige leraren mijn naam nog nieteens.. Ik moet nog 1 jaartje en dan ga ik kunstgeschiedenis studeren in Nijmegen 🙂
  Heel veel succes met je studie!!

 2. Wat leuk dat je naar Ede gaat ik woon daar wel in de buurt en ben misschien ook van plan om daar later ook heen te gaan, kom ik je misschien nog wel tegen hihi. Je keuze voor communicatie klinkt goed.

 3. Leuke studie! Ik ga volgend jaar ook studeren 🙂
  Heel veel succes volgend jaar!

 4. Klinkt als een erg leuke studie! Ik heb zelf overwogen om communicatiewetenschappen te gaan doen, maar uiteindelijk werd het toch een andere studie. Ik studeer nu Kunst&Techniek in Enschede. Een HBO studie ookal heb ik vwo afgerond op de middelbare. Ik vond het ontzettend lastig om te kiezen, uiteindelijk ben ik blij met mijn keuze. Hoewel soms (ja zelfs na een jaar) twijfel ik of ik nou echt de goede keuze heb gemaakt.
  Veel succes en plezier in Ede!

 5. Ahh klinkt als een toffe studie! Past ook echt bij je denk ik (voor zover ik je 'ken' he 😉 ik zit nu in de 4e, en ik heb echt nog geen idee wat ik wil gaan doen… Dat ehm wordt nog leuk, dat kiezen.

 6. Ik vind het echt geweldig dat je iets gevonden hebt waar je voor de volle 100% achter staat! Je zult vast een hele mooie tijd beleven in die school, als ik het zo hoor. Ik moet volgend jaar nog het 6e jaar middelbaar doen en dan moet ook ik kiezen. Momenteel ligt de keuze bij 'Wiskunde' aan de universiteit, maar ik ben toch nog niet helemaal zeker hoor haha

 7. Ik ben echt zo blij dat ik nog geen studie hoef te kiezen. Een profiel was al lastig. Supergoed om te horen dat je nu helemaal zeker ben van wat je wil. De CHE lijkt me een geweldige school!

 8. Ik ga volgend jaar gewoon even een 'meeloopdag' doen in Ede hehe, die studie lijkt me ook gewoon superleuk<33

 9. Oh de wereld is ZO klein! Als je naar Windesheim ging, dan zaten we bij elkaar op school. Lol. Besef dat.. Wauw!? Maar ik snap je keuze wel hoor! Maar ik vind het echt heel erg eng om op kamers te gaan. Ik vind mezelf daar nog te jong voor of zo iets? Maar heel tof dat jij dat durft!

 10. Wat grappig in Ede! Ik woon zelf in Veenendaal 🙂 Ik heb een vriendinnetje die in Ede op school zit en die is er echt enthousiast over.

  xoxo
  http://www.its-dash.com

 11. Communicatie lijkt me een leuke studie! Ik zeg nu ook altijd 'dat ik iets met schrijven wil doen', niet echt heel concreet, maar ja, nog twee jaartjes tot ik een keuze gemaakt moet hebben. Alvast veel succes en plezier met je studie! X

 12. Het is inderdaad heel belangrijk dat je je er thuisvoelt!

 13. Dankjewel! Wat tof dat jij kunstgeschiedenis gaat doen, klinkt interessant. Nog een jaartje knallen! Liefs

 14. Wow, kunst&techniek klinkt ook heel interessant, zeg. Had ik echt nog nooit van gehoord! Als je er blij mee bent en het naar je zin hebt, zit het goed toch? Je hoeft niet te blijven twijfelen hoor, je kan hierna altijd nog wat anders gaan doen. Voorbeeldje: ik heb een oom die psychologie heeft gestudeerd en nu iets technisch doet bij ING. Van je studiekeuze hangt dus niet alles af! <3 Dankjewel, jij ook veel succes nog met je studie!

 15. Ha dat vind ik nou zo leuk om te horen Arjanne, dankjewel! 🙂 Maak je er niet te druk over, er komt vanzelf wel iets op je pad! <3

 16. Jaa, dat moet je echt doen! En dan kom je slapen in m'n studentenkamertje, ohh zo' zin in. <3

 17. Whuuut, dan woon jij dus helemaal niet zo ver weg?! Ik dacht altijd dat jij aan de andere kant van het land woonde, haha. Ik snap ook wel dat je jezelf te jong vind voor op kamers, ik ben natuurlijk 'blijven zitten', omdat ik naar havo ging, dus ben ik wel een jaartje ouder. Af en toe vind ik het ook best wel spannend hoor, maar ik ga het gewoon doen! Liefs

 18. Klinkt als een toffe studie! Ik heb er zelf ook nog even aan gedacht om communicatie te gaan studeren! 🙂 Klinkt onwijs tof!

 19. leuk om zo te lezen!
  En ik snap dat je windesheim te massaal vind. ik heb genoeg vriendinnen die ook naar Ede zijn gegaan om dezelfde redenen als jij dat wil. Er schijnt een hele fijne sfeer te hangen op de school!
  Mijn zus die heeft een tijd naast de che gewoond dus ik kwam er zo nu en dan langs. heel veel succes, maar nu eerst genieten van je vakantie!

  liefs joelle

 20. Herkenbaar Klaske, ik heb geleerd voor pedagogisch werk en zit nu in het management vak (kantoorfreak zegmaar). Het is ook niet zo dat je vastgebonden zit aan een keuze die je al op 16/17/18 jarige leeftijd maakt, er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden!

 21. Fijn dat je een studie hebt kunnen uitkiezen die bij jou past! Zelf hou ik nu 'even' een tussenjaar. Ik ben net afgestudeerd als grafisch vormgeefster, maar ik wil liever niet met dat vak verder gaan. Nu moet ik dus even gaan bedenken wat ik wel wil doen. In het voorjaar ben ik echt bij heel veel scholen op de koffie geweest, maar bij niets voelde ik me écht goed. Nu neem ik dus de tijd om dat alsnog even uit te zoeken. Ik wens jou verder alvast heel veel plezier toe! x

 22. Heel goed om dit te lezen. Je hebt het allemaal goed verwoordt! Communicatie lijkt me ook wel bij jou passen. Ik heb nog niet echt een keus gemaakt (volgend jaar…) misschien iets met fotografie. CHE is wel heel tof!

Geef een reactie