Zo maakte ik zelf wasbare wattenschijfjes (en jij kan het ook!)

Wasbare wattenschijfjes

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het fenomeen wasbare wattenschijfjes nog niet zo lang ken. Maar sinds ik me ben gaan verdiepen in een groener leven, kom ik het ineens overal tegen. Op webshops, blogs en zelfs op Instagram. Ik lijk wel omringd door de zero waste variant van het ‘normale’ wattenschijfje. Hoog tijd om ze te proberen én zelfs zelf te maken!

Waarom wasbare wattenschijfjes?

Weleens nagedacht over de wattenschijfjes die jij elke avond na het afhalen van je make-up traditiegetrouw in de prullenbak gooit? Dat had ik tot voor kort ook niet. Tot ik me ging verdiepen in een duurzamer leven. Ik besloot fast fashion zoveel mogelijk in de ban te doen. Later bedacht ik pas dat de wattenschijfjes die ik gebruik ook (te) goedkoop geproduceerd worden en van katoen zijn. Maar het uiteindelijke punt: ik gooide er elke avond twee of drie weg!

Je snapt het al, ik vond het een beetje krom. Dus ging ik op zoek naar een betere variant: het wasbare wattenschijfje! Dit wattenschijfje is duurzaam, omdat je ‘m ‘gewoon’ kan wassen en zo eindeloos hergebruikt. Dat zorgt voor veel minder afval. Op de blog van Claire las ik over de wattenschijfjes van LanaLuna. Ideaal wanneer je niet zo handig bent én daarnaast zijn ze helemaal niet zo duur. Toch besloot ik de wattenschijfjes zelf te maken. Nou ja, met de hulp van mijn lieve moeder welteverstaan. Zij kan naaien als een pro, maar geen nood, ook wanneer je dat niet kan is deze do it yourself goed te doen.

Wat heb je nodig?

 • Een handdoek (tip: koop er één van biologisch katoen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat zelf een beetje vergeten was)
 • Een hydrofiele luier (ja, die dingen waar moeders niet over op kunnen houden, zo handig!)
 • Een leuke kleur draad
 • Een naald of een naaimachine (dat laatste is natuurlijk het snelst)
 • Een goede (stof)schaar
 • Spelden

Wasbare wattenschijfjes

Hoe maak je deze wasbare wattenschijfjes?

 • Voor je begint, was je de handdoek en de hydrofiele luier even in een kort programma in de wasmachine. Een handdoek moet altijd eerst een keer gewassen worden, omdat anders het vocht niet goed wordt opgenomen.
 • Zoek een rond voorwerp (ik ging voor een onderzetter) in welke grootte je de wattenschijfjes wilt en teken oneindig veel rondjes op je handdoek en op de hydrofiele luier.
 • Knip deze rondjes uit met je schaar.
 • Voor elk rondje handdoek gebruik je twee rondjes hydrofiele luier, een voor de boven- en een voor de onderkant. De handdoek komt dus in het midden. Je speldt de drie rondjes netjes aan elkaar vast met de spelden.
 • Vervolgens pak je de naaimachine of je naald en naai je de drie rondjes aan elkaar.

En klaar zijn je eigen wasbare wattenschijfjes. Ik heb ervoor gekozen om ze niet alleen van handdoek te maken, omdat dat na meerdere keren wassen vrij ruw wordt. Dit leek me niet zo prettig voor mijn ogen. Natuurlijk kun je de wattenschijfjes in de droger doen (daar worden de handdoeken weer zachter van), maar 1. die heb ik niet en 2. die kost behoorlijk veel energie (niet zo groen dus!).

Wasbare wattenschijfjes

Zo gebruik je je zelfgemaakte wattenschijfjes

Doe wat van de reiniger die je anders op je ‘gewone’ wattenschijfjes doet op je zelfgemaakte variant en volg je normale routine. Vervolgens gooi je de wattenschijfjes niet in de prullenbak, maar in de wasmand. Wanneer het tijd is om de handdoekenwas te doen, stop je je gebruikte wattenschijfjes in een waszakje en was je ze gewoon mee. Of ze schoon worden? Ik moet toegeven dat ik daar eerst ook wat sceptisch over was na het zien van de net gebruikte wattenschijfjes vol zwarte mascaravegen. I was wrong! Ze kwamen brandschoon uit de wasmachine.

Wat mij betreft zijn deze wasbare wattenschijfjes de nieuwe norm. We gooien véél minder weg (reken maar eens uit hoeveel wattenschijfjes jij per maand weggooit) en die was met handdoeken draaien we toch wel. Ik had het niet verwacht, maar ik ben helemaal om. Deze zelfgemaakte wattenschijfjes zijn een echte groene aanrader!

Gebruik jij ook wasbare wattenschijfjes of ben je het van plan?

24 reacties

 1. Wauw, wat een slim idee! Ik gebruik niet zoveel watjes, maar minder is altijd goed 🙂 Echt een superhandige DIY, die ik even ga opslaan 🙂

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Romy! Minder is inderdaad altijd beter en het is toch zo makkelijk (en goedkoop op de lange termijn). 🙂

 2. Heeeel tof! Vooral omdat je ze zelf heb gemaakt 🙂 Ik gebruik ook wasbare wattenschijfjes en vind dat echt een uitvinding!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Janna! Wasbare watjes zijn inderdaad geweldig, ik ben ook helemaal fan. 🙂

 3. Goed idee! Ik heb ze al vaak voorbij zien komen en altijd willen kopen, maar nooit gedaan. Leuk idee om ze zelf te maken. Heb je niet veel meer make-up remover nodig omdat de stof het meer opzuigt dan watjes?

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel Ayla! Ik heb zelf niet het idee dat ik meer make-up remover nodig heb eigenlijk. Ik merk niet echt dat de stof het opzuigt: over het algemeen doe ik nog steeds zuinig met m’n remover. Goede vraag! 🙂

 4. Wat een tof idee om zelf wattenschijfjes te maken! En vooral om je moeder in te schakelen haha. Ik kan zelf niet naaien, maar misschien dat ik mijn moeder dit weekend een klusje geef haha. Ik heb nu maar vier wasbare watjes dus het is een beetje krap af en toe 😉

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Moeders zijn toch zo handig! 😉 Aah vier is inderdaad wel krap, ik vind het zelf toch wel handig om er een stuk of tien te hebben. 🙂

 5. Jaaa zo’n goed idee van jou! Wat leuk dat je het deelt door mij, ik was hier zo benieuwd naar. Nu ga ik het snel zelf ook proberen! Malou x

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, dankjewel lieve Malou! Stuur even een foto als je ze ook gemaakt hebt, ben heel benieuwd. 🙂

 6. Wat handig zeg dit wil ik zeker eens gaan uitproberen!

 7. Ik heb dit een tijdje geleden ook gedaan, zo makkelijk en zo ontzettend handig! Leuk dat je hem deelt, zo kan iedereen aan de slag 🙂 Want echt, wasbare wattenschijfjes zijn fantastisch! haha

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Aah, wat tof dat je ook helemaal fan bent van wasbare wattenschijfjes. Ze zijn inderdaad fantastisch! 🙂

 8. Toffe hack! Is zeker het proberen waard 🙂

 9. Wat een goede hack is dit! Zeker de moeite om te proberen!

 10. Wat een goed én leuk idee! Ik ga er misschien in de toekomst ook eens mee aan de slag. Ik gebruik nog best veel wattenschijfjes eigenlijk. Ik ga dit opslaan!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Yay, dankjewel Irene! Leuk om te horen. 🙂

 11. Jaaaa, dat ga ik ook doen! Top idee! Vraagje; waar koop je die baby-ding-doeken? Ik heb echt geen idee, haha!

  1. Klaske zegt: Beantwoorden

   Dankjewel! Die kun je overal wel kopen eigenlijk: denk aan de HEMA, Zeeman, Action etc. 🙂

 12. Margriet zegt: Beantwoorden

  Goed bezig! Vooral door anderen enthousiast te maken, want zo wordt de wereld een klein stukje groener.

  En deze tip bespaart ook nog eens geld!

  Ik gebruik er niet zo veel. Ik draag niet vaak make up en voor de waslotions gebruik ik ook de wasbare sponsjes. Ik heb een stuk of 10 wasbare make up schijfjes. Bevalt super.
  In de kringloop vond ik eens hele kleine waszakjes, gelijk allemaal gekocht. Handig voor deze schijfjes en voor panty sokjes.

  Ik ben benieuwd naar je volgende stap. Ga je door op wasbaar dingen of pak je iets anders aan?

 13. Wat goed dat je ze zelf hebt gemaakt! (of nouja, met je moeder) Ik heb ze sinds kort aangeschaft en ben er enorm tevreden mee, het werkt net zo fijn en bespaart zo bizar veel afval!

 14. Wat een ontzettend goed idee ! Al zijn die uit de winkel ook wel heel makkelijk 😛

 15. Huh, I didn’t follow u on Bloglovin’? What’s wrong?? Maar oké, dit is wel echt een top idee voor als je vaak wattenschijfjes gebruikt. Ik dan niet zo erg veel, maar wel goed!

 16. […] Maak zelf je wattenschijfjes: veel beter voor het milieu én goed voor je studentenportemonnee. […]

Geef een reactie